Hedersrelaterat våld och förtryck är en av de största kränkningarna av mänskliga rättigheter i Stockholm idag. Både Aftonbladet och GP gör nu förtjänstfulla granskningar av hur verkligheten faktiskt ser ut. Liberalerna har länge uppmärksammat att det finns hederskulturer i Sverige och att dessa måste bekämpas eftersom det handlar om övergrepp på kvinnors och mäns rättigheter och friheter. Förtrycket går från – för omvärlden – subtila kyskhetsnormer till våld, vedergällning och till mord.

En del av detta förtryck är tvångsäktenskap, även bland unga, arrangemang som är i strid med svensk lag. Ungdomar som riskerar att bli utsatta för hedersförtryck måste få hjälp och stöd.

Det stora arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck måste ske förebyggande och lagförande. Vi behöver en skarpare lagstiftning som fångar upp detta förtryck som innebär kränkningar av individers fri- rättigheter att själva få bestämma över sina liv. Men i fråga om barnäktenskap behöver vi också ha akutåtgärder in i det sista, och beredskapen får inte monteras ned bara för att det är semestertider. Sommaren är nämligen en särskilt farlig tid för unga som lever i en hederskultur.

För ett år sedan föreslog jag att Stockholms stad skulle ta initiativ till en kampanj mot tvångsgiftesresor på Arlanda flygplats. Där skulle information sättas upp på toaletterna, där ungdomen befinner sig ensam, med information om vart man kan vända sig för att slippa åka. Polisen skulle möta upp och eskortera tjejen eller killen ut från flygplatsen och vi föreslog att Stockholms socialjour skulle kunna ta ett akutansvar för dessa unga.

Nu har vi fått svar av Miljöpartiet och socialborgarrådet i Stockholm, Åsa Lindhagen (MP). Det är lite oroväckande att läsa majoriteten synpunkter. Istället för att ställa sig positiv till idén och verka för att den ska komma på plats, väljer Åsa Lindhagen att lyfta några av de saker som staden redan gör. Dessa insatser är givetvis oerhört viktiga, och självklart är det bättre att alla unga personer som riskerar att giftas bort mot sin vilja kan nås av information och stöd i ett så tidigt skede som möjligt. Men en informationskampanj på Arlanda och våra andra internationella flygplatser kan bli en persons sista utväg för att slippa resa. Oavsett om det handlar om ett telefonnummer att ringa eller sätt att bli uppmärksammad på så ökar chansen att hinna nå de ungdomar som är i konkret fara men som ännu inte har åkt. De rödgrönrosas passivitet i frågorna duger inte.

Mycket tyder på att det hade varit fullt möjligt att genomföra idén om en informationskampanj på Arlanda redan förra sommaren. Liknande informationskampanjer genomfördes på tre andra flygplatser. Swedavia meddelade att de var positiva till vårt förslag, men idén föll mellan stolarna. Swedavia väntade på ett initiativ från staden, men staden gjorde inget. Vi kan bara beklaga att staden och Swedavia inte lyckades etablera ett samarbete och hoppas att det blir bättring i år.

För oss är det viktiga naturligtvis inte om det är staden eller någon annan aktör som ligger bakom en kampanj, utan att färre unga tjejer blir bortgifta. Vi tycker dock att staden i avvaktan på nationella kampanjer bör ta ett eget initiativ till detta. En beredskap mot tvångsäktenskap handlar om att se till att det finns bemanning på socialtjänsterna för att snabbt kunna ta hand om barn och unga som måste få skydd, även när det är semestertider. Det handlar om att personal i staden som möter unga måste kunna exempelvis känna igen tecken på oro inför sommarlovet, och erbjuda sitt stöd. Ingen tjej eller kille ska behöva bli bortgift i Stockholm i sommar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s