Alla barn ska ha en chans att utvecklas och välja sin väg i livet. Den resan börjar i skolan. Därför är skolan så viktig för liberaler. Men lika lite som alla elever ska ha samma undervisning oavsett förkunskaper eller intresse, lika lite kan vi ge undervisningen på samma sätt till alla elever. Jag blir både arg och kamplysten när Stockholms stad nu planerar att lägga ned merparten av sina högspecialiserade grupper för barn med mycket tydliga särskilda behov, de så kallade CSI-grupperna där idag ungefär 200 elever får undervisning och stöd.

Detta är helt fel väg att gå anser jag. Snarare än att lägga ner grupperna bör vi genom forskning skaffa oss mer kunskap om vad som faktiskt gör skillnad för lärandet och utvecklingen för barn med olika typer av funktionsnedsättningar och stödbehov, så att vi kan göra mer av vad som fungerar. Att nedläggningsbeslutet dessutom ”smygs” igenom, helt utan konsekvensanalys eller politisk förankring, är oacceptabelt. Jag kommer att kämpa med näbbar och klor emot detta.

Självklart sker dock nedläggningen av CSI-grupperna med det socialdemokratiska skolborgarrådet Olle Burells goda minne, även om det praktiskt nu genomförs på förvaltningsnivå. Inga beslut av denna dignitet fattas utan att skolborgarrådet är informerat.

CSI-grupperna inrättades 2012, när jag var skolborgarråd. Värt att notera är att detta skedde genom ett politiskt beslut i utbildningsnämnden, inte genom ett förvaltningsbeslut. Värt att notera är att S och MP, partier som idag styr Stockholms skolor, när beslutet togs var positivt inställda till grupperna. Som man ser i det de då skrev fanns det ingenting som tydde på att Socialdemokraterna – då – ville lägga ner dem. Jag kommer nu att kräva att dagens nedläggning ska behandlas i utbildningsnämnden.

Jag är inte en politiker som utfärdar vallöften lite hur som helst. Världen är så komplex och vallöften missuppfattas lätt. En sak kan jag dock lova. Om Liberalerna är med och återtar makten i Stockholm 2018 så kommer de så kallade CSI-grupperna att återupprättas. Det som pågår nu är ett cyniskt spel med dessa barns liv. Att socialdemokraterna vägrar ta ansvar och skyller på utbildningsförvaltningen är fegt och visar en total brist på politiskt ledarskap.

Jag har kontaktats av många föräldrar som nu är oroliga för sina barns framtida skolgång. Mitt råd är att du som vill påverka skriver till nämndens ledamöter. Du finner kontaktuppgifter här.

Skärmdump från dn.se
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s