Idag har jag besökt Tuula Torro och hennes förskola Bränningevägen i Årsta, en fristående förskola med plats för ca 70 barn. Tuula har varit förskollärare sedan 1990-talet, och jobbade fram till 2010 på en kommunal förskola i Stockholm.  Hon har varit med hela vägen, från att förskolan fick en egen läroplan för första gången 1998 till idag. Förutom att tillsammans med kollegan Camilla Lindgren driva den egna förskolan har Tuula varit med och skrivit böcker om barns lärande. Tillsammans föreläser de och hjälper förskolor runt om i Sverige att utveckla sin verksamhet och att uppnå målen i Läroplanen för förskolan. Hon jobbar också med att sprida erfarenheter från svensk förskola ut i världen. Planer på att etablera sig i Belfast gick dock om intet: När Storbritannien röstade för Brexit blev Tuula avrådd från att engagera sig där. Arbetstillstånd och andra byråkratiska processer som sätter igång när Storbritannien sluter sig blev övermäktiga hinder.

Tuula Torro hör till de framförallt kvinnliga jobbskapare som skulle se sin verksamhet helt raderas ut om Ilmar Reepalus Välfärdsutredning skulle gå igenom. Hon berättar att man på deras förskola räknat ut att förskolan skulle behöva gå ungefär 13 000 kronor back om året (!) för att anses godkänd med Reepalus regler. Det handlar således inte om ett vinstförbud, utan i praktiken om ett förbud mot företagsamhet i välfärden. Och de effekterna märks redan nu. Tuula berättar att föräldrar valt att inte låta sina barn börja hos henne på grund av just rädslan att de ska behöva slå igen framöver. Och på banken är det redan svårt att få låna pengar, eftersom det är osäkert om verksamheter som hennes ska få finnas kvar.

Det som går förlorat om valfriheten tas bort är dels möjligheten att få välja något annat för sitt eget barn, som en montessoriförskola eller en Ur och skur-förskola. Men för de som jobbar i förskolorna blir det också i ett slag svårare att faktiskt få använda sin kompetens och sitt intresse för sitt jobb till att utveckla det man gör, genom att starta eget. På så vis skulle det slå mot möjligheten till att fortsätta göra svensk förskola bättre – och mot kvinnors företagande.

Reepalus Välfärdsutredning bör stoppas där den hör hemma – i papperskorgen.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s