Har just kommit från ett studiebesök hos Polisen och Jonas Trolle. Myndigheten befinner sig just nu i en korseld av kritik samtidigt som vi ser allt fler mycket grova brott. Inom parentes kan tilläggas att tanken var att vi skulle ses i Rinkeby för att höra mer om situationen där, men ett dubbelmord i Hallonbergen tog helt enkelt för mycket resurser för att det skulle vara möjligt just idag. En viktig påminnelse om att polisens resurser är knappa.

Just detta är väl min första reflektion. Polisens resurser ÄR knappa. Antalet poliser har blivit fler, men befolkningen har vuxit och den grova brottsligheten har ökat och också ändrat karaktär. Gängkriminaliteten som ofta har sitt ursprung i narkotikabrottslighet och beskyddarverksamhet har blivit mer svårutredd, inte minst på grund av att vitten inte vill eller vågar tala om vad de upplevt. Att vittnen inte vågar tala är ett extremt hot mot rättssamhället.

Att polisen tillförs mer resurser är nog avgörande för att bättre resultat ska kunna uppnås. Ska polisen kunna bli mer synlig och ha en mer brottsförebyggande roll i Sveriges mest brottsutsatta områden krävs helt enkelt att de blir fler. Det är tragiskt att hela 1000 poliser förra året valde att lämna yrket. Ett viktigt skäl är naturligtvis att lönen är för låg, men också att många poliser upplever en besvärlig arbetssituation. Det blir lätt en ond spiral där poliser säger upp sig, vilket leder till att de som är kvar får en än sämre arbetsmiljö, vilket i sin tur leder till att fler säger upp sig osv.

En annan reflektion är att kameror kan spela en viktig roll för att klara upp brott, men också vara trygghetsskapande. Det är glädjande att polisen nu äntligen fått tillstånd att sätta upp kameror i Tensta och Rinkeby, men bedrövligt att det tagit hela tre år för domstolsväsendet att fälla detta avgörande.

Ungefär 20 procent att alla brott som anmäls är bedrägeribrott. Detta var en nyhet för mig. Till dels avspeglar en högre andel bedrägeribrott en lägre andel bankrån, värdetransportrån osv. Att utreda bedrägeribrott är också mycket resurskrävande. Möjligen kan man fråga sig om inte det omkringliggande samhället skulle kunna ta ett större ansvar för att göra denna typ av brottslighet svårare. Fortfarande är det t ex orimligt lätt att kapa en annan människas identitet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s