Emilia Bjuggren (S) skriver på SvD Brännpunkt om systemet med arbetskraftsinvandring. Hon tycks mer intresserad av att göra det svårare för människor att komma till Stockholm för att arbeta, än att göra det enklare. Det är en prioritering som vi liberaler aldrig kommer att dela. Trots att många företag idag har svårt att växa eftersom de inte hittar människor med rätt kvalifikationer finns det ingenting i hennes förslag för att lösa det problemet, eller göra det lättare för människor med eftersökt kompetens som vill jobba här att göra det.

Den traditionella arbetsmarknadsprövningen för arbetskraftsinvandring övergavs för att den var byråkratisk och stelbent. Den hindrade människor med hett eftersökt kompetens från att faktiskt ta ett ledigt jobb. Därför har bland andra Saco motsatt sig att den återinförs.

Men fortfarande finns det hinder, både för den som erbjuder ett jobb och för den som vill ha ett. Idag för många en ojämn kamp mot snåriga regler, långa handläggningstider och ibland helt oförutsägbara beslut. På grund av mindre misstag förlorar människor jobbet och utvisas ur Sverige.

Svensk arbetsmarknad har flera problem. Våra höga ingångslöner gör att många människor har svårt att få de jobb som erbjuds, samtidigt som vi har företag som upplever en skriande brist på den kompetens de behöver. Vi måste underlätta för fler att få arbeta här samtidigt som vi skapar fler enkla jobb. Inte ställa grupper mot varandra.

Vi måste istället öka möjligheten till enkla jobb med lägre lön för människor som redan är i Sverige, som bland annat Liberalerna föreslagit, samtidigt som vi har regler som låter människor som investerar tid och pengar i att komma och jobba i Sverige få en trygg möjlighet till det. Ingen ska utnyttjas på svensk arbetsmarknad, men öppenheten ska vi vara rädda om.

Emilia Bjuggren tycks vilja lösa problemet med de höga trösklarna genom att resa ännu högre murar för dem som vill komma hit för att jobba. Hon sätter sitt eget partis intressen framför Stockholm, stadens företag och de många människor som kommer till vår stad för att förverkliga sina drömmar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s