Martin Marmgren (Aftonbladet 22/12) bekräftar de utmaningar som finns i delar av Stockholm. Här finns många positiva krafter, men också krafter som inte stärker områdena utan tvärtom bidrar till att försvaga dem.

Polariserande retorik är lika förödande när den kommer från höger som från vänster, när den betonar människors avsikter utifrån deras hudfärg, kön eller klass. Oavsett skadar det lärares, socialsekreterares eller förtroendevaldas förmåga att göra ett bra jobb, och ytterst skadas människorna som bor i områdena.

Polis och rättsstat måste freda medborgarna från brott och otrygghet. Där måste staten nu agera. Det måste också följas av sociala insatser. Vi liberaler vill formulera förslag för hur vi försvarar rätten till frihet och trygghet. Här är några:

– Gör sociala insatser samlat. Ett långsiktigt avtal (på 15-20 års sikt) behöver tecknas som förbinder staten och kommunerna att rusta upp utsatta områden. Nu krävs satsningar på skolan, socialtjänsten och polisen, att segregationen motverkas och att människor får bättre framtidschanser.

– Fler poliser. Tills staten tar ansvar för polisen föreslår vi att staden tillfälligt ska finansiera 500 ytterligare poliser i brottsutsatta områden.

– Flytta offentliga arbetsplatser till ytterstadens bostadsområden. Staten måste visa att samhället är närvarande överallt.

De goda krafter som finns i förorterna, den överväldigande majoriteten, måste få samma frihet och trygghet som andra. Jag vill bidra till det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s