Populismen nådde alltså till slut ända in i Vita huset. Efter att i åratal framgångsrikt arbetat sig igenom den europeiska kontinenten nådde den till slut demokratins verkliga högborg. Den stat, som gång efter gång räddat och återupprättat demokratin i Europa, har fallit offer för tron att det finns enkla lösningar på de allra svåraste problem. Genom att stoppa invandring, riva upp klimatavtal, bygga murar mot omvärlden och stoppa frihandeln tror många människor att allt kan återgå till det som en gång var. Eller snarare till hur man tror att det en gång var.

Det världen behöver är modiga ledare som inser att vi behöver mer av samarbete och förståelse. Ledare som inser behovet att möta människors intolerans och rädsla med liberala svar. Ledare som ingjuter hopp och framtidstro. Istället fick vi Donald Trump.

För Sveriges, och för Stockholms del, är valresultatet djupt oroväckande. Man kan t o m gå så långt som den liberala debattören Olle Wästberg gör när han i sitt nyhetsbrev skriver att att valutgången är värre för Sverige än för USA. Som ett litet, exportberoende land är frihandel och öppenhet avgörande. Att Trump dessutom inte helhjärtat ställer sig bakom Natos säkerhetsgarantier är en djup källa till oro i en tid när Ryssland beter sig allt aggressivare mot sina grannländer.

Mest av allt känner jag idag en stor osäkerhet. Är det så att Trump tror på de enkla lösningar han lanserat i valrörelsen eller är han väl medveten om att de inte fungerar? Och vilket är egentligen värst, en president som tror på vad han säger eller en som inte tror på vad han säger och nu försöker göra det bästa av situationen? Med risk för att måla fan på väggen är besvikna Trump-väljare kanske ett ännu större hot än dagens nöjda Trump-väljare? Vad händer när de upptäcker att löftena inte kan infrias?

Vi lär få vänta ett tag på alla svar. Donald Trump har, som tur är, ett par månader på sig att samla sina bästa krafter till en, förhoppningsvis, duglig regering och att staka ut politiken. Intill dess kan vi inte göra så mycket annat än att vänta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s