Den lägsta anslagsökningen till skolan på tolv år. Inga riktade höjningar av lärar- eller förskollärarlöner. Trots ökade skatteintäkter på omkring 1,5 miljard. Det är den bistra sanningen bakom den ”storsatsning på skolan” som den rödgrönrosa majoriteten falskeligen utlovat i sin budget för Stockholms stad 2017.

Majoritetens budgetförslag för 2017 är rödgrön politik när den är som sämst. Istället för att prioritera välfärdens kärna – förskola, skola och äldreomsorg – sprider man ut de ökade skatteintäkterna till allt och alla. Kvar till det som borde vara viktigast blir – nästan ingenting.

Den föreslagna ökningen av anslagen till grundskolan på 1,3 procent täcker knappt inflationen. Och det är svårt att se hur det som blir kvar ska räcka till de skolsatsningar som verkligen behövs. Det är ett obestridligt faktum att andelen elever med gymnasiebehörighet har sjunkit de senaste åren. För att vända utvecklingen krävs ordentliga satsningar, inte minst på att höja lärarnas löner och status. Vad som absolut inte behövs är ett rejält sparbeting på skolan, vilket majoritetens budget i praktiken är.

Förskolan råkar inte riktigt lika illa ut som skolan, men någon kompensation för att barn till föräldralediga ska ges rätt till heltid i förskolan ges inte. Inte heller finns det någon särskild lönesatsning på förskollärare, trots att skolborgarrådet Olle Burell så sent som för någon månad sedan lovade att staden skulle locka till sig fler förskollärare genom att erbjuda höjda löner.

Senast så här lite satsades på skolan, för tolv år sedan, var skolborgarrådet för övrigt också socialdemokrat. Det rödgröna sättet att handskas med stadens kärnuppgifter är direkt ansvarslöst. Det är svårt att inte uppröras när man tänker på vilken effekt den här budgeten kommer att ha på viktiga verksamheter i staden, hur den kommer att påverka vardagen för anställda, föräldrar och barn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s