Idag har den rödgrönrosa majoriteten presenterat sin budget för Stockholm 2017. Jag konstaterar att det är en budget som inte svarar på de utmaningar Stockholm står inför – på skolområdet, för att varaktigt öka tryggheten och minska segregationen i Stockholm, eller att hålla en hög kvalitet i stadens övriga kärnuppgifter. Istället domineras budgeten av småsatsningar och symboliska projekt, utskott och råd med oklar verkan.

Kvar till det som borde vara viktigast blir nästan ingenting, faktum är att man ger de lägsta påslagen på skolan på många år och skär i assistansen till personer med funktionsnedsättningar. Det är skolan och de svagaste i samhället som blir lidande av symbolpolitiken.

skolområdet innebär den nya budgeten de lägsta påslagen per elev på mer än ett decennium. Det handlar om påslag på 1,3 procent till grundskolan samtidigt som inflationen i Sverige ligger på drygt en procent. Det löfte som Olle Burell ställde ut för förskollärarnas löner i SVT Nyheter Stockholm (6/9)  infrias inte – budgeten innehåller ingen lönesatsning för varken förskollärare eller för lärare.

Det är ett obestridligt faktum att andelen elever med gymnasiebehörighet har sjunkit de senaste åren. För att vända utvecklingen krävs ordentliga satsningar, inte minst på att höja lärarnas löner och på förbättrade arbetsvillkor. Vad som absolut inte räcker när kunskapsresultaten sjunker och lärarbristen är ett faktum är minimala tillskott till lärare och elever, men det är det som blir konsekvensen när Socialdemokraterna styr skolan.

Budgeten innehåller en nedskärning vad gäller hjälp till personer med funktionsnedsättning. Det finns ett sparbeting på detta område om 35 miljoner kronor i form av ”generell effektivisering”, vilket gör att höjningen av schablonen och pengen för barn- och vuxenboende, daglig verksamhet, korttidsboende samt korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS med 32,4 mnkr i realiteten blir en besparing. Denna neddragning drabbar brukarna direkt eftersom andelen administration på detta område är mycket låg.

Den socialdemokratiska majoriteten har uppenbarligen tagit lärdom av de signaler som kommer från Rosenbad och vill vara bäst i klassen när det handlar om att spara in på personer med funktionsnedsättning. Resultatet är att personer med funktionsnedsättning kommer att få mindre stöd och sämre service. Majoriteten pratar om en stad som håller samman men sparar in på de som har det svårast.

Sammantaget har jag idag riktat skarp kritik mot majoriteten för bristande ansvarstagande för stadens viktigaste uppgifter.

Det rödgröna sättet att handskas med stadens kärnuppgifter är direkt ansvarslöst. Att prata om social hållbarhet samtidigt som man avlövar skolan och skär i stöd till svaga grupper är långt ifrån den liberala politik som Stockholm behöver för att öka människors frihet och framtidsmöjligheter. Jag tror att många stockholmare kommer att uppröras när de förstår vilken effekt den här budgeten kommer att ha på viktiga verksamheter i staden, hur den kommer att påverka vardagen för anställda, föräldrar och barn.

Läs även mitt blogginlägg specifikt om skolan här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s