Liberalerna varnade redan i våras för konsekvenserna av ett förslag om kraftigt höjda markhyror, s.k. tomträttsavgälder, i Stockholm. Det kan bli tal om 18 000 kronor extra om året för ett småhus som får betala dyrare avgäld, och 15 000 kronor om året för en vanlig brf-trea i innerstad eller närförort. Men de dyrare avgälderna är inte bara ett dråpslag mot stockholmares plånböcker. Det kan också få allvarliga konsekvenser för allmännyttans förmåga att bygga.

Samtliga bostadsbolag uppger nu, i ett remissvar som precis blivit allmänt känt, att de kommer att tvingas höja hyrorna kraftigt i innerstad och närförort om förslaget genomförs. De kommer även att bli betydligt dyrare att bygga hyresrätter i områden med höga markvärden. I innerstaden kommer nybyggnadsprojekt bli väldigt svåra att genomföra.

Redan tidigare har förslaget kritiserats bland annat för att slå mot möjligheten att bygga hyresrätter. Men när stadens egna bolag och koncernledning slår larm om dessa dramatiska konsekvenser är det mycket allvarligt  och ganska ovanligt. Koncernledningens svar får ses som en ytterligare intäkt för hur dramatiskt det här förslaget faktiskt slår.

Detta förstärker alltså segregationen på två sätt. Dels blir det svårare för människor med vanliga inkomster att bo kvar i innerstadslägen eftersom hyror och avgifter höjs. Dels får allmännyttan svårare att bygga i innerstad och närförort. Troligen kommer vi istället se fler hyresrätter i ytterstadsområden där det redan idag är en dominans av hyresrätter. Jag och Liberalerna anser att det är helt fel väg för Stockholm, vi behöver bygga mycket men också bra och blandat.

Det byggs just nu mycket i Stockholm, och det är bra. Eftersom ledtiderna är långa är det dock framförallt en konsekvens av planer som sattes igång under Alliansens tid. Det måste fortsätta att planeras och byggas för att fler ska få lägenheter att flytta in i. Det försvåras med den tomträttschock som (S) har lagt fram. Med förslag som dessa är jag orolig för att vi kommer att se en tilltagande boendesegregation på några års sikt.

Annonser

1 kommentar »

  1. Hej Lotta, viktigt att du tar upp just detta.
    Tomträtterna utgör en enorm risk, inte bara för hur Bruksvärdeshyran sätts, utan även för de bostadsrättsföreningar vars mark står på Tomträtt och tomträttsavgäld betalas. Där råder ett blandat ägande/hyr-förhållande.
    Idag betalas i stort sett lika mycket per/kvm för en brf vars mark står på Tomträtt som för en där föreningen äger marken (fri grund).
    Tar upp precis detta i min bok Köp rätt bostadsrätt där jag skapat en modell som visualiserar föreningens tillgångar och skulder.
    Tanken med detta är en slags VDN-märkning av föreningens ekonomi där köparen direkt kan se framtida risker i samband med köpet, och är tänkt att underlätta prissättningen av objektet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s