Skolinspektionen har kommit till det märkliga beslutet att en skola har rätt att dela upp flickor och pojkar i olika grupper med hänvisning till religiös hemvist. Motiveringen tycks vara att flickorna annars inte skulle delta i idrottsundervisningen. Flickornas föräldrar skulle helt enkelt inte tillåta sina döttrar att delta i idrottsundervisning om det också är pojkar närvarande.

Skolinspektionen befinner sig på ett moraliskt sluttande plan. Om föräldrars åsikter tillåts styra undervisningen, och inte de lagar som faktiskt gäller, kommer skolor få mycket svårt att upprätthålla regelverket. Att bara lite slappt hänvisa till religiösa skäl duger inte. Pojkar och flickor ska behandlas lika och alla barn ska delta i idrottsundervisningen. Skolan och föräldrarna har ett ansvar för att så sker.

Man måste också ställa sig frågan var gränsen går för att hänvisa till religiösa skäl för att slippa undervisning. Skollagen har skärpts på denna punkt, men om Skolinspektionen nu börjar darra på manschetten så är risken mycket stor att vi återigen får se hur skolor låter eleverna slippa undan undervisning om musik, judendom, Israel och simning. Alla barn har rätt till kunskap i alla ämnen, oavsett vilken religiös eller ideologisk hemvist deras föräldrar har.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s