Att det pågår en digital revolution i samhället har väl knappast undgått någon. På allt fler områden används digitala verktyg på ett sätt som ganska få av oss för tio år sedan hade trott varit möjligt. Inom t ex sjukvården har utvecklingen, på ett sådant sätt att patienten märker det, satt fart det senaste året.

Också inom socialtjänsten finns stora möjligheter att använda den nya tekniken. Detta skulle gynna både medborgare och anställda. Om detta skrev Isabel Smedberg Palmqvist en artikel i Dagens Samhälle häromdagen.

En kort sammanfattning:

  • Inför ett socialtjänstens se. Stockholms läns landsting står bakom Vårdguiden (1177.se) som har blivit ett populärt sätt att hitta pålitlig och begriplig vårdinformation. Stockholms stad bör nu lansera en liknande guide för socialtjänsten, där människor enkelt kan hitta information som är skriven på ett tillgängligt sätt byggt på vetenskaplig expertis.
  • Bättre e-tjänster. De e-tjänster som finns i Stockholm idag behöver utvecklas. Ett exempel är att de som får kontakt med stadens Jobbtorg, där de får hjälp att komma in på arbetsmarknaden, behöver kunna registrera sitt cv, sina erfarenheter och mål redan innan man kommer till ett första möte, istället för att idag mötas av beskedet att de inte förväntas förbereda sig alls innan första mötet.
  • Ge individen makt över informationen. Stockholms läns landsting inför nu journaler på nätet. Stockholms stad bör utreda om det finns områden i socialtjänsten där en brukare på samma sätt som nu införs i landstinget kan få ta del av information som rör denne.
  • Samhällsinformation via ny teknik. Stockholms stad bör ta fram en app som på ett enkelt sätt förklarar de rättigheter man har vad gäller självbestämmande, relationer och sexualitet i Sverige, på de vanligaste språken. Det kan handla om såväl text som illustrationer, poddar och filmer där samhällsinformation illustreras på ett sätt som är möjligt för individen att ta del av i sin takt.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s