Flickor i årskurs 8 känner sig mindre trygga och trivs sämre i skolan än pojkar i motsvarande ålder. Det framkommer i Stockholms stads årliga elevundersökning som gjorts på samtliga skolor i staden. Inte på någon fråga i årskurs åtta svarar tjejerna att de är mer nöjda än vad killarna gör. Och bara varannan tjej svarar att det är lugn och ro i klassrummet.

Dagens Nyheter har pratat med flickor som går just i åttan på en av Stockholms skolor. De berättar både om trakasserier från killar, mobbning och kränkningar från inte minst andra flickor och hur vuxenvärlden bemöter problemen. De berättar att de fortfarande får höra att ”du vet ju hur killar är” när de får sina kroppar bedömda och vidrörda mot sin vilja. För mig som liberal står det klart att det här inte är något som någon flicka skulle behöva acceptera. Det här handlar om samhällsproblem, men de måste bemötas också just i skolan. Och beteenden som dessa får tyvärr en bra jordmån att växa i när det är stökigare.

I skolan accepteras ofta en arbetsmiljö som inte skulle godtas någon annanstans, med stök och bråk, sexuella trakasserier och mobbning. Det drabbar flickor särskilt hårt. Jag vill se Stockholms politiska majoritet ta krafttag mot ojämställdheten i skolan och det kräver ett större fokus på trygghet och studiero. Ska vi komma tillrätta med de ojämställda skolmiljöerna krävs ett större kunskapsfokus och lugnare och tryggare klassrum, vid sidan av en elevhälsa som stöttar och kan hjälpa till när någon mår dåligt.

Det oroar mig som liberal att skillnaderna inte minskar utan att det tvärtom tycks gå åt fel håll. Socialdemokraterna måste ta ordningsfrågorna på betydligt större allvar. Det räcker inte att prata om jämställdhet, man måste också se till att agera i praktiken.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s