Häromveckan besökte jag Stockholm Science and Innovation School, SSIS i Kista. SSIS är en gymnasieskola med teknisk inriktning som startade för några år sedan. I vår tar de första eleverna studenten. Sedan starten har skolan ökat sitt elevantal och allt fler elever från hela Stockholmsregionen söker sig dit. När skolan invigdes skrev jag så här om den.

Nu har det alltså gått några år sedan starten och SSIS har idag ett väl utvecklat samarbete både med KTH och med Stockholms universitet samt med det omkringliggande näringslivet. Kista är ju ett av världens viktigaste IT-kluster med mängder av företag inom just den branschen och många av dessa vittnar om att man har svårt att rekrytera tillräckligt kompetent personal. Ett antal företag, däribland TATA och IBM har därför ingått samarbete med SSIS.

Vid mitt besök häromveckan visade skolan upp ett projekt man haft med just TATA. Projektet var utformat som en tävling där grundskoleelever tillsammans med gymnasieelever och ingenjörer från TATA skulle programmera en robot. Här kan du se ett inslag i SVT Nyheter Stockholm om tävlingen.

Stockholm behöver fler ingenjörer. Det är därför oerhört glädjande att SSIS nu ser ett ökat söktryck. Min förhoppning är att skolan ska kunna utöka sina platser och att man också snart ska kunna erbjuda ett fjärde år på det tekniska programmet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s