Idag har den Skolkommission som tillsattes för ett och ett halvt år sedan kommit med vissa förslag på hur den svenska skolan kan stärkas. Regeringens uppdrag till Skolkommissionen är att föreslå insatser för att höja studieresultaten, förbättra kvaliteten i undervisningen och öka likvärdigheten i skolan. Kommissionen föreslår ökad statlig styrning av skolan för att mota de negativa effekterna av skolans kommunalisering, men vågar inte gå på Liberalernas linje och föreslå ett återförstatligande av skolan.

Just nu diskuteras ordning och studiero, eller snarare bristen på detta, som ett av svensk skolas största problem. I Stockholm har förekomsten av hot och anmälningar mot lärare ökat dramatiskt bara det senaste året. Varannan åttondeklassare svarar i Stockholms undersökningar att det inte är lugn och ro i skolan. Stöket leder till sämre kunskapsresultat och till att många elever känner sig otrygga.

Men problemen med otrygghet och brist på studiero nämns endast i förbigående i Skolkommissionens artikel. Inte heller i kommissionens rapport finns några förslag på hur man ska kunna komma tillrätta med problemen. Det är faktiskt ganska märkligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s