Dags att granska bidragsfloran och sätta upp tydliga mål för stat och kommuners föreningsstöd. Principen bakom föreningsstödet utgår ofta ifrån att civilsamhället menar väl – men att en sammanslutning drivs i föreningsform gör den som bekant inte automatiskt till god. Om detta skriver jag idag på Aftonbladets debattsida.

De senaste dagarna har det kommit rapporter om organisationer där företrädare uttryckt värderingar som är helt oacceptabla i en demokrati, inklusive att på allmän plats uppmana till folkmord. I fredags uppmärksammade Sveriges Radio ytterligare ett exempel på en organisation (polska Semper Fidelis) som tar emot statliga medel samtidigt som man gör främlingsfientliga uttalanden bl.a. på sin Facebook-sida. Dessa föreningar tar emot ekonomiskt stöd från det offentliga, medel vars syfte är att främja det demokratiska samhällets funktion. Det är orimligt.

Nu måste Riksrevisionen granska de medel som betalas ut i statliga föreningsstöd. Stockholms stad måste för sin del ta fram ett tydligt demokratikriterium och bättre uppföljningsmekanismer – jag uttalar mig till Sveriges radio om det här.

Stockholms stad är en stor bidragsgivare, men också mindre kommuner behöver hantera denna fråga. Jag menar att den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism bör ta fram anvisningar till kommuner om hur de kan agera för att följa upp att medlen inte används i mörka syften. Vi får inte med demokratimedel, utformade i all välmening, gynna våldsbejakande krafter. Därför måste föreningsstödet demokratisäkras.

 

 

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s