Under våren har det återkommande rapporterats om sextrakasserier och övergrepp på Eriksdalsbadet. Trots problem som dessa innehåller stadens nya förslag till etiska riktlinjer, som föreslås beslutas i idrottsnämnden den 15/3, en total brist på stöd till personalen i att ta itu med de situationer där brott upptäcks eller misstänks.

Några svar på presenteras inte, fast det borde vara glasklart: När det förekommer sexövergrepp, våld och hot på stadens badhus och idrottsanläggningar får flathet och relativisering aldrig vara ett alternativ.

Hot, våld och trakasserier är lagbrott och en kränkning av individens frihet och säkerhet. Sådant får inte förekomma på våra badhus lika lite som på andra platser i samhället. Ska vi kunna nå dit får vi inte fastna i att etiska frågeställningar är svåra. Riktlinjerna behöver dras tillbaka och arbetas om så att det finns tydliga svar på hur man som personal agerar när någon blir utsatt för övergrepp, hot och våld.

Feminism kräver att vi har lite tyngd att sätta bakom orden. Då duger det inte att som politiker att luta sig tillbaka och skicka signalen om att det här är ”svåra frågor” och att det kan finnas ”gråzonssituationer” som kanske inte behöver polisanmälas trots allt. Svåra diskussioner får inte skymma sikten: Ska vi bli av med trakasserierna och stå upp för varje tjejs frihet att få bada kräver det handfast handling – sanktionerat av chefer och politiker hela vägen upp till högsta toppen.

SVT rapporterar här. Jag skriver på Aftonbladet debattsida här: Etiska ”riktlinjer” är inte nog i badhusen.

Annonser

1 kommentar »

  1. Skrota samtidigt det fåniga förslaget med separata badtider. Vi män måste faktiskt lära oss att hålla fingrarna i styr. Dessutom måste våra invandrare anpassa sig till svenska seder och bruk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s