Igår presenterade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus resultatet av den hemtjänstutredning som beslut fattades om i budget för 2015. Liberalerna välkomnar förslag som gör det möjligt för äldre att bestämma mer över sin hemtjänst, som att det ska bli vanligare att sätta in ramtimmar där den enskilde själv ska få ha inflytande över hur tiden med hemtjänsten ska fördelas. Vi menar dock att hemtjänsten i Stockholm behöver utökade ekonomiska resurser samt att rätten att flytta till äldreboende för den som vill behöver stärkas i Stockholm. SVT rapporterar här.

Idag får många äldre avslag på sin ansökan om att få flytta till äldreboende. 2013 var andelen som fick nej på sin förfrågan om att få flytta till servicehus hela 40 %. Istället för att låta äldre som vill och behöver få flytta till ett boende där de kan få omsorg, social samvaro med andra är stadsdelarna snara att bevilja just mer hemtjänstinsatser. Det leder till att också omsorgskrävande äldre riskerar att bli isolerade i sina hem, trots att de vill flytta hemifrån. Som en konsekvens får hemtjänsten idag ta hand om många mycket omsorgskrävande äldre.

Liberalerna säger nej till att lägga ned servicehus och vård- och omsorgsboenden och vill istället utsträcka rätten att flytta till äldreboende för den som vill och behöver. Vi var emot nedläggningen av Enskededalens servicehus och av Vasens vård- och omsorgsboende. I nästa vecka kommer vi att försöka få till ett annat beslut om nedläggningshotade Vintertullen på Södermalm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s