Idag högtidlighålls Fadimedagen till minne av Fadime Sahindals död år 2002. Fadime mördades av sin far för att hon själv ville välja sitt liv istället för att leva enligt släktens påbud.

För att bekämpa hederskulturernas förtryck och våld har Liberalerna föreslagit att en särskild åtgärdsplan mot hedersförtryck ska tas fram i Stockholm. Men hittills har de rödgrönrosa sagt nej till förslaget i både utbildningsnämnden och i socialnämnden – trots att t.ex. Spånga-Tensta stadsdel svarat att de efterlyser precis en sådan typ av åtgärd. Det är att sticka huvudet i sanden att tro att hedersförtrycket löses av sig själv bara genom att bekämpa våld i nära relationer även om också det är en mycket viktig kamp. Vi måste våga se och arbeta mot alla former av förtryck och våld, men också se att olika problem kräver olika insatser.

Ett problem är att ingen idag vet hur många unga i Stockholm som berörs. 2009 tog jag och dåvarande socialborgarrådet Ulf Kristersson (M) initiativ till en undersökning av just detta. Den visade bland annat att omkring 3 000 tonårsflickor i Stockholm lever med så allvarliga hedersrelaterade livsbegränsningar, att de kränker flickornas rättigheter och bryter mot svensk lag. Det är en rent förfärande siffra. Undersökningen ledde till flera åtgärder. För att inte vända bort blicken inför detta samhällsproblem måste vi göra om undersökningen och ta fram åtgärder. Men detta verkar den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset tyvärr tycka är onödigt…

Idag, på minnesdagen av Fadime Sahindals död, fortsätter liberalers arbete för varje individs rätt att leva sitt eget liv.

DN skriver om Liberalernas förslag och majoritetens syn på hedersförtryck här. Min partikollega Gulan Avci skriver i Metro debatt här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s