Skolborgarrådet Burell (S) utesluter inte att den rödgrönrosa majoriteten kan ta bort valfriheten för elever från andra kommuner att börja på vissa gymnasieprogram i Stockholm. Den valfrihet som de flesta gymnasieelever uppskattar är därmed hotad.

Nu har effekterna av gymnasieregionen granskats. Regionen innebär att kommunerna i länet tillsammans möjliggör för de elever som ska börja på gymnasiet att ansöka fritt över hela regionen. Om det är någon slutsats man kan dra av vad utredningen visar så är det att valfriheten i allt väsentligt varit gynnsam. Och att den är mycket uppskattad bland eleverna är mycket tydligt. ”Jag bor i Nacka, det här var verkligen min chans, även om stressen och pressen är betydligt högre, konstaterar eleven Sally i DN:s artikel idag.

Valfriheten har öppnat nya dörrar att kunna förverkliga sina drömmar oberoende av bostadsort. Den här friheten är uppskattad av eleverna. Och den bidrar till att den som anstränger sig också får lön för mödan och kan påverka var man får gå.

Istället för att ta bort efterfrågan måste Stockholm nu bygga ut gymnasieskolan. Det är den egentliga utmaningen. Tyvärr har Socialdemokraterna sänkt ambitionerna i skolbyggandet vilket är mycket oroande. Mitt budskap är att man måste kavla upp ärmarna och bygga istället för att försämra valfriheten.

Att försämra valfriheten är det klassiska S-greppet att välja den enkla vägen ut. Gymnasieregionen är ett exempel på att det genom samarbete går att öka friheten för människor oberoende av var exakt man bor. Det ska vi utveckla. Inte ta kliv tillbaka.

Annonser

2 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s