Vad är de rödgrönrosas svar om sextrakasserierna?

Nu är vi inne på femte dygnet efter att Eriksdalsbadet gick ut med att de haft så stora problem med att tjejer blir sextrakasserade att de inför könssegregerade bubbelpooler. I söndags stod det klart hur pass stora problem med tafsande och sexuella kränkningar som funnits på We Are Sthlm de senaste åren. Efter det har debatten både i Stockholm och på riksplanet, som började med händelserna i Köln och Kalmar, kommit att helt domineras av de skymfningar och kränkningar som unga tjejer idag utsätts för i Stockholm och Sverige.

Sexövergrepp är tyvärr ingenting nytt. Många, många kvinnor bär med sig berättelser om övergrepp från pojkar och män i deras närhet. I dagens DN berättar unga tonårstjejer om hur sexuella kränkningar är en del av vardagen: ”Det händer utanför skolan, på barer, nattklubbar och när man går på gatan. Det är incidenter som händer hela tiden och något man som tjej alltid snackar om med sina tjejkompisar.”

Jag kritiserade kraftigt Eriksdalsbadets undfallenhet för problemet genom att införa ”kvinnopooler” istället för att ha nolltolerans mot kränkningar. Roger Haddad (L) krävde redan i söndags en granskning av polisens agerande vid We Are Sthlm, då de tycks ha lagt locket på om trakasseriernas omfattning. Min partikollega i Stockholm, Rasmus Jonlund krävde igår att få veta vad som görs för att 2016 års ungdomsfestival ska vara en fredad zon för tjejer, inte för sexförövare. I idrottsnämnden och i kulturnämnden har Liberalerna krävt svar på vad som görs.

Vad gör då Stockholms rödgrönrosa majoritet, som kallar sig feministisk? Där Feministiskt initiativ är med och styr, rentav ser sig som ansvariga för stadens arbete kring mänskliga rättigheter?

Står de på barrikaderna och försvarar tjejers rätt att få röra sig fritt i det offentliga rummet? Kräver de nolltolerans, ett omedelbart stopp av trakasserierna, att skolor, föräldrar, idrottsföreningar, rättsväsende och polis genast måste ta itu med detta enorma och frihetsbegränsande problem? Skriver de debattartiklar, kallar till presskonferenser om denna stora MR-utmaning?

Nej. Tystnaden från de rödgrönrosa är öronbedövande. I förra veckan uttalade sig arbetsmarknads- och idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) och sa att ”Om det är något som besökare efterfrågar och som är praktiskt möjligt att göra, är det upp till Eriksdalsbadet” (att införa särskilda kvinnopooler). Ingenting om kärnproblemet, att kvinnor känner sig otrygga.

I en kort kommentar till SvD sa kulturborgarrådet Roger Mogert (S) igår att staden känt till problemet med sextrakasserier på We Are Sthlm och att man arbetat med att minska det. Det är bra att man arbetat med frågan. Men det räckte uppenbarligen inte på långa vägar. Den samlade bilden tycks inte ha stått klart för någon.

Feministiskt initiativ, då? De har inte gjort någonting. Den 8 januari syns de i pressen i samband med att snöröjningen i Stockholm ska fokusera på gång- och cykelvägar. På twitter välkomnar de att Stockholm får fler skolplatser. Gita Nabavi,  Fi:s gruppledare, har inte twittrat sedan den 18 december sedan hon retweetade Fi Storstockholms jubel över att Stockholm ska få en ”genusbudget”.

Så här ser Gita Nabavis och Fi Storstockholms twitterflöde ut, efter fem dagar av intensiv jämställdhetsdebatt:

IMG_7649IMG_7669

Frågan är: Hur handlingsförlamad får ett politiskt styre vara?

 

 

Annonser

2 Comments »

 1. Fi har ju många interna problem med sin ideologi:

  Det finns en rad märkligheter kring Fi:s agerande som jag ser det.

  1. Det finns tyvärr en likhet mellan Fi och Sd i argumentation och retorik.
  Fi ser män som ett kollektiv vad gäller ansvar och deras absoluta motsats ser
  invandrare som problemet. Fi gör bägge misstaget att generalisera. För
  Fi är det inget problem när det gäller män men samtidigt motsätter dom
  att Sd gör detsamma om invandrare…

  2. Fi har en styrelse som är politikens minst jämställda. Hur kan det komma
  sig att ett parti så präglat av jämställdhet hamnar där? Jag har pratat med
  en del Fi:are och jag får samma svar som Gudrun S själv får när hon kräver ett mer jämställt näringsliv. Att det är en styrelse utnämnd för sin kompetens och
  att det inte finns tillräckligt kunniga kvinnor/män. Det Fi inte accepterar
  som svar fån andra använder dom själva.

  3. Fi säger att Gudrun S är ute i landet och ägnar dig åt folkbildning. Är det en absoluta sanningen Fi står för? Jag ser ingen öppen debatt inom feminismen. Kan du Fi några exempel på detta så vore jag tacksam. Det hela verkar väldigt dogmatiskt.

  4. Vad ”erbjuder” Fi oss män? Jag har inte hittat ett enda politiskt förslag riktat för oss. Istället ger Fi en bild av att männen är en generell motståndare. Mannen skall omformas och patriarkatet skall stoppas. Matriarkatet kanske skall ersättas men då ta över en del av dess negativa delar som görs om till nåt positivt? För när kvinnor är i majoritet kan det plötsligt inte ifrågasättas. En grupp män är ojämställt medan en grupp kvinnor inte är det. Vi kan ta högre utbildning som ex. Varför engagerar i Fi er inte i frågan varför betydligt fler kvinnor än män går på högskola och universitet? Därför att Fi inte ser det som ett jämställdhetsproblem. Bara kvinnor kan vara utsatta för det. Tala om det så alla förstår.

  5. Att kulturskillnader existerar begriper väl alla som rest utomlands, även förhållandet män-kvinnor. Men Fi har svaret ”kön” på alla problem. Mannen alltså. Resten viftas bort. Om min svenska kvinnosyn är samma som den Argentina, Nepal eller på Mauritius så blir säkert forskare i sociologi förvånade.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sociologi

 2. Fi har ju många interna problem med sin ideologi:
  Det finns en rad märkligheter kring Fi:s agerande som jag ser det.
  1. Det finns tyvärr en likhet mellan Fi och Sd i argumentation och retorik. Fi ser män som ett kollektiv vad gäller ansvar och deras absoluta motsats ser invandrare som problemet. Fi gör bägge misstaget att generalisera. För Fi är det inget problem när det gäller män men samtidigt motsätter dom att Sd gör detsamma om invandrare…
  2. Fi har en styrelse som är politikens minst jämställda. Hur kan det komma sig att ett parti så präglat av jämställdhet hamnar där? Jag har pratat meden del Fi:are och jag får samma svar som Gudrun S själv får när hon kräver ett mer jämställt näringsliv. Att det är en styrelse utnämnd för sin kompetens och att det inte finns tillräckligt kunniga kvinnor/män. Det Fi inte accepterar som svar för andra använder dom själva.
  3. Fi säger att Gudrun S är ute i landet och ägnar dig åt folkbildning.
  Är det en absoluta sanningen Fi står för? Jag ser ingen öppen debatt inom feminismen. Kan Fi ge några exempel på detta så vore jag tacksam. Det hela verkar väldigt dogmatiskt.
  4. Vad ”erbjuder” Fi oss män? Jag har inte hittat ett enda politiskt förslag riktat för oss. Istället ger Fi en bild av att männen är en generell motståndare. Mannen skall omformas och patriarkatet skall stoppas. Matriarkatet kanske skall ersättas men då ta över en del av dess
  negativa delar som görs om till nåt positivt? För när kvinnor är i majoritet kan det plötsligt inte ifrågasättas. En grupp män är ojämställt medan en grupp kvinnor inte är det. Vi kan ta högre utbildning som ex. Varför engagerar Fi sig inte i frågan varför betydligt fler
  kvinnor än män går på högskola och universitet? Därför att Fi inte ser det som ett jämställdhetsproblem. Bara kvinnor kan vara utsatta för det. Tala om det så alla förstår.
  5. Att kulturskillnader existerar begriper väl alla som rest utomlands, även förhållandet män-kvinnor. Men Fi har svaret ”kön” på alla problem. Mannen alltså. Resten viftas bort. Om min svenska kvinnosyn är samma som den Argentina, Nepal eller på Mauritius så blir säkert forskare i sociologi förvånade.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sociologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s