Eriksdalsbadet på Södermalm har bestämt sig för att könssegregera sina bubbelpooler, på grund av problem med tafsande och sextrakasserier, enligt DN. Nu finns det en kvinnopool och en manspool. Den tredje bubbelpoolen är fortfarande mixad.

Det här är fel väg att gå.  En offentligt finansierad verksamhet ska inte välja den ”enkla vägen ut”. De måste istället införa åtgärder som faktiskt får bort trakasserierna. Om bubbelpoolen är en plats där vissa begår brott och övergrepp (för det är det det handlar om), så måste svaret vara att till exempel sätta en badvakt där som direkt skickar ut den som inte sköter sig. Det kostar naturligtvis pengar, liksom alla andra insatser det offentliga gör för att upprätthålla lag och ordning. Det upprörande här är att man inte ser det som ett självklart sätt att agera när kvinnor inte får ha sina kroppar ifred.

Istället blir signalen att sexuella trakasserier är något oundvikligt som kvinnor tyvärr kan behöva stå ut med på platser där de möter män. Om det accepteras som det, så kommer sextrakasserierna inte försvinna utan bara ske på nya ställen. Resultatet? Mer otrygghet. Mindre jämställdhet.

Detta beslut riskerar att normalisera sexuella trakasserier och uppnå raka motsatsen till vad man vill. Dags att ta i med hårdhandskarna istället för att anpassa sig. Porta ”tafsarna” från baden.

Jag uttalar mig till Stockholmdirekt här. SVT Stockholm rapporterar också.

Annonser

2 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s