Bostadsbyggandet i Sverige hämmats av ett krångligt och tidsödande regelverk. Redan innan de verkligt stora rörelserna av människor på flykt började påverka Sverige hade tillväxtkommunen Stockholm svårigheter att skapa förutsättningar för tillräckligt många bostäder på grund av de hämmande reglerna. Detsamma gäller andra växande städer i Sverige. Nu går Boverket ut och efterlyser enklare regler. Liberalerna anser att det är hög tid att regeringen lyssnar på sin myndighet. Jag berättar här.

I Plan- och bygglagen – den lag som reglerar det mesta av byggnationen i Sverige – medges två undantag när regeringen ges möjlighet att temporärt åsidosätta tvingande lagregler för byggnation. Det första är när det råder krig, det andra när det är naturkatastrof. Naturkatastrofundantaget tillkom efter stormen Gudrun. Den extraordinära situationen i världen med ett stort antal människor på flykt, föranleder att det är hög tid att inför ett liknande undantag för humanitära katastrofer.

Systemet vi har för byggregler har länge varit för stort, komplicerat och långdraget. Detta visste vi redan innan det kom ett stort antal flyende människor hit. Nu blir det extra tydligt. Det hindrar oss från att effektivt lösa vår uppgift. Nu inser regeringens expertmyndighet Boverket detta. En myndighet som i ärlighetens namn ofta varit den myndighet som infört nya regler. Även SKL har bett regeringen att skyndsamt utreda Boverkets förslag.

Självklart ska starka Stockholm, huvudstaden med stor kapacitet och god ekonomi, som har allt att vinna på enklare byggregler, enhälligt signalera att regeringen bör skaffar sig möjligheten att göra ett överbyråkratiskt system mer människovänligt och enkelt. Vi ska sedan också förvänta oss att de använder sig av den möjligheten.

Annonser

2 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s