Idag rapporterar P4 om det mycket ojämlika mottagandet av nyanlända elever i stadens skolor. Ytterstadsskolorna tar fortsatt emot en mycket hög andel av de nyanlända. Det är inte bra. Även om skolorna som tar emot många nyanlända har en mycket god kvalitet i sitt mottagande, går det inte att komma ifrån att det blir svårare att till exempel lära sig svenska om många av de andra eleverna också har svaga kunskaper i svenska.  Det är mycket viktigt  att vägen in till svensk skola och till det svenska samhället blir kort.

Under förra mandatperioden började vi i Liberalerna driva på för att det skulle startas fler förberedelseklasser i stadens skolor, där nyanlända elever går den första tiden i Stockholm. Men det behövs ett betydligt tydligare politiskt ledarskap om detta ska gå att göra fullt ut när så pass många nyanlända nu kommer till Stockholm.

Ansvaret för nyanlända elever måste flyttas över från de enskilda skolorna till central nivå inom förvaltningen.
Då blir det lättare för förvaltningen att möjliggöra så att spridningen över staden blir mer jämnt fördelad liksom att stärka kvaliteten i mottagandet.

Det här beslutet behöver fattas snarast. Nu behövs handling.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s