Tänk om tio procent av de statliga myndigheter som ligger i Stockholms innerstad flyttade till stadsdelar som Tensta och Rinkeby, vad det skulle kunna innebära för staden och stadsdelarna. Men ska vi lyckas få några flyttar till stånd måste staden aktivt jobba mot regeringen för att få flyttarna att hända. Jag är inte främmande för att prova hyresrabatter om det är det som får statliga myndigheter att få ihop kalkylen.

Detta anförande höll jag vid budgetfullmäktiges sammanträde den 18 november. Det talade ordet gäller såklart.

Ordförande, fullmäktige,

Stockholm är en av världens mest öppna och toleranta städer. Hit söker sig människor för att man vill leva sina egna liv, fria från förtryck och fördomar. Detta är en av Stockholms främsta tillgångar.

Men samtidigt ska vi inte sopa storstadens problem under mattan. Stockholm är också en segregerad stad. I segregationens spår följer arbetslöshet, utanförskap och också risk för radikalisering och extremism. Jag är rätt oklar över vad majoritetens svar på dessa utmaningar är. Man pratar mycket men gör desto mindre.

Jag tror inte att utskott och kommissioner löser segregationen. Inte heller att bygga ännu mer allmännytta i områden som redan idag domineras av allmännyttan. Istället måste vi ta itu med den föreställning som rått i Sverige sedan 1930-talet. Den att det är en smart idé att separera arbete, bostäder och handel. Vi måste återigen bygga stad, där dessa verksamheter finns sida vid sida.

Vi måste använda de redskap vi har. Därför har det gjort mig så bedrövad att se hur majoriteten stoppat flytten av kommunala förvaltningar till ytterstaden. Man har heller inte lyft ett finger för att locka till sig statliga myndigheter.

I Stockholms innerstad finns idag drygt 100 myndigheter och domstolar. Tänk om tio procent av dessa skulle flytta till Tensta, Rinkeby, Skärholmen eller Husby? Då måste staden börja jobba med det aktivt. Erbjuda fastigheter och mark. Jag är inte ens främmande för att ge hyresrabatter.

För så viktigt är det. Med fler arbetsplatser kommer handel, service och utbyte av idéer och tankar. Jag vägrar att tro att alla myndigheter i Sverige är lika fördomsfulla som diskrimineringsombudsmannen tycks vara. Så, Karin Wanngård, gå till offensiv. Visa upp hela staden för myndigheter och förvaltningar. Det tjänar vi alla på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s