Ord. Som politiker i en demokrati använder man orden som det politiska vapnet. I helgen har det känts som att orden inte riktigt räcker till, att de nära nog tagit slut. Och visst måste vi använda betydligt mer än ord för att bekämpa terrorism. Våld, vapen och underrättelsetjänst. Men också, faktiskt, ord. Det är ju demokratins själva kärna, yttrandefriheten och rätten att bestämma över sitt eget liv, som terroristerna hatar mest.

De svenska flaggorna kring Stadshuset vajar på halv stång efter dåden i Paris i fredags. Nu klockan tolv hålls en tyst minut i Stadshusets park liksom på många andra platser runt om i Stockholm, Sverige och Europa.

Arbetet mot den våldsbejakande jihadismen måste föras internationellt. Det måste också bedrivas inom varje land. Den våldsbejakande extremismen finns idag i Chartres och i Paris, men också i Stockholm, i Malmö, i Göteborg. Unga belgare, fransmän och svenskar har radikaliserats.

Utredningen av vad som skett i Paris befinner sig ännu i sin linda, även om vi vet betydligt mer timme för timme. Men mycket kring den våldsbejakande islamismen vet vi redan. Vi vet tyvärr att svenska städer är bland dem som skickar iväg ett stort antal unga för att ta värvning i terrorns namn. Frågan om de unga som reser från svenska städer för att bli IS-terrorister är inte först och främst en fråga om socialt utanförskap. Det är en fråga om ideologi. Varje människa som står beredd att skada andra i ideologiers namn måste veta att den kommer att hållas ansvarig för sina handlingar.

Vi som har ansvar för att leda kommuner och städer måste tillsammans med polisen bedriva ett enormt målmedvetet arbete i skolor, i verksamheter som möter unga för att stå upp för demokratiska värden och för att fånga upp när det kommer signaler om radikalisering. De som möter Stockholms unga, som lärare och fältassistenter, måste veta vilka riskfaktorer och tecken de ska hålla utkik efter och vart de kan vända sig.

Vårt arbete mot extremism får aldrig bli välmenande eller överslätande. Vi ska ge ett adekvat stöd till dem som vill lämna extrema miljöer – vi måste fånga upp dem som befinner sig i riskzon för att begå brott och vi ska lagföra alla de som begår brott.

Efter vansinnesdåden i helgen har det återigen blivit uppenbart att vår beredskap måste bli mycket bättre. I väntan på ett slut på kriget i Syrien måste vi göra allt vad vi kan för att förhindra att unga människor från Sverige och Europa tar värvning i terrorns namn.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s