Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund kritiserar nu majoritetens budgetförslag för skolan inför år 2016 (läs mer hos Stockholmdirekt). Flera rektorer ger också uttryck för kritik. Förbunden för fram avsaknaden av tydliga prioriteringar, de låga påslagen för skolan (resurstillskotten är mindre än hälften av vad de var i Folkpartiets sista skolbudget) liksom att det saknas konkreta satsningar på lärarna.

När budgeten presenterades kritiserade vi liberaler den för att vara renons på skolsatsningar. De ekonomiska tillskotten är rentav lägre än förra året. Satsningar på lärarna saknas. Istället för att prioritera kunskap i skolan slösar de rödgrönrosa ut pengar på småprojekt och på beslut som kringskär valfriheten för stockholmarna.

Istället för att satsa på kunskap har de rödgrönrosa tillbringat 2015 med att införa tvångsnattis (dvs slopa möjligheten för barn och föräldrar som behöver ob-omsorg att få den i det egna hemmet), att försämra syskonförturen i samband med skolvalet och med att vilja kringskära fristående skolors möjligheter att starta i Stockholm. Därtill har man avbrutit den lärarlönesatsning de ärvde av Folkpartiet och sagt nej till de karriärtjänster i skolan som vi liberaler har föreslagit i utbildningsnämnden. Prioriteringar som leder i helt fel riktning.

Skolborgarrådet Burell vill, i sin kommentar till Stockholmdirekt, göra gällande att det visst finns utrymme i budgeten för satsningar. Det är en kommentar som gör mig allvarligt oroad. Det tyder på en aningslöshet inför skolans utmaningar och en oförståelse inför dess behov.

Annonser

1 kommentar »

  1. Fristående skolor med samlad kompetens är mycket viktigt för att kunna välja den skola som behövs för våra barn. I synnerhet när krav på specialpedagogkompetens inte finns vid kommunens små grupper för elever med särskilda behov. För ensamstående mammor är det dessutom otillräckligt med kommunens upp till 10 år för nattdagis. Särskilt när de flesta vårdjobben innebär ett rullande schema med arbetstider inte är anpassat för att ha barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s