IMG_0264

Nu har vi precis lagt sista handen vid Folkpartiets liberalernas budgetalternativ här i Stockholm. Någon kanske invänder att det arbetet inte nyttar särskilt mycket till; den rödgrönrosa majoritetens budget kommer ju i alla fall passera fullmäktige. Men jag tror det är viktigt att lägga ned rejält med tid och energi på detta. I ett budgetförslag tvingas man destillera fram det man anser är viktigast. Pengarna räcker inte till allt och att prioritera är en viktig del av politiken. De budgetar partierna skriver i opposition ska lägga grunden till vad de driver i majoritet.

Att prioritera är den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset inte så bra på. De driver en slags byråkratiseringslinje i staden. Allt fler råd, kommittéer och utskott tillsätts och mycket pengar läggs på stadens centrala förvaltning för att göra allt det som de olika utskotten ska ägna sig åt. Men detta sker samtidigt som stockholmare oroar sig för att barngrupperna i förskolan där man bor ökar, att många stockholmare får avslag på sina ansökningar om äldreboende och att stadens bostadsbyggande 2015 av allt fler beskrivs som ”ett förlorat år”. Vår liberala budget vill ha betydligt mindre av råd och byråkrater och betydligt mer av bra förskola, socialtjänst och äldreomsorg för nya och gamla stockholmare.

Den kanske viktigaste prioriteringen handlar inte om pengar utan om människors rätt att bestämma över sina egna liv. Vårt uppdrag är att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv.

Detta gäller inte minst stadens äldre. Alldeles för många gamla får idag avslag när de begär en plats på t ex servicehus. Den otrygghet som många människor känner i sina egna hem skapar just ofrihet. Alla över 85 år borde få rätt att flytta in på t ex servicehus om de önskar. Det måste bli lättare att få plats på det boende man behöver även om boendet inte ligger i den stadsdel man bor i. Det skulle vara en mycket viktig valfrihetsreform och jag uppmanar den rödgrönrosa majoriteten att se till att så kan ske.

Politik handlar, som sagt, om prioriteringar. Som alltid prioriterar vi stadens kärnverksamheter. Det handlar om bl a skola, äldreomsorg och socialtjänst. Till skillnad från majoritetens förslag, som tycks prioritera allt och inget, finns här inga förslag om nya byråkrater, nya råd eller utskott. Tvärtom, vi anser att kommunen är skyldig att se till att varje skattekrona används väl och beklagar att majoriteten inte längre anser det nödvändigt att redovisa administrationens andel av de olika verksamheterna.

Också i år väljer Folkpartiet att prioritera att satsa på lärarlönerna. Det har väl inte gått någon förbi att Stockholms stad nu helt stoppat löneökningar för lärare som går utöver avtalen. De satsningar som påbörjats måste nu fullföljas. Vi står inför en stor lärarbrist och om Stockholm ska lyckas attrahera tillräckligt med lärare är det viktigt att vi är fortsatt löneledande.

Stockholm har också svårt att rekrytera tillräckligt med förskollärare. Därför måste även förskollärarnas löner höjas och Stockholm bör också påbörja arbetet med att få till stånd karriärtjänster inom förskolan.

Stockholm står också inför stora utmaningar inom socialtjänsten. Jag anser att majoriteten gör helt rätt som satsar på att anställa fler socialsekreterare, men dessa pengar ut till stadsdelsnämnderna borde öronmärkas. Det är annars risk för att de kommer att användas till annat, särskilt som det kommer att bli svårt att nyrekrytera socionomer.

För att kunna behålla de socialsekreterare vi har och också rekrytera fler anser vi att lönerna bör höjas, framförallt för de socialsekreterare som arbetar med barn. Att jobba med utsatta barn är bland det svåraste man kan arbeta med och personalomsättningen är därför hög. Vi avsätter därför pengar för att höja lönen med i genomsnitt 1 500 kronor i månaden.

Att höja lönerna för lärare och socionomer handlar också om synen på yrken som domineras av kvinnor. Jag tror att den tiden är förbi när offentlig sektor kan betala lägre löner till kvinnliga akademiker.

Om detta, och mycket mer, handlar Folkpartiet liberalernas budgetalternativ. Här hittar du hela budgetförslaget. Stockholmsbloggen skriver översiktligt om budgeten och om de liberala förslagen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s