De rödgrönrosa har nu presenterat budgeten för 2016 i Stockholm. Trots att jag varit med i politiken rätt länge måste jag säga att jag är förvånad. Det här är inte den liberala, framtidsorienterade budget Stockholm behöver.

Det är faktiskt en budget som är tömd på satsningar på välfärdens kärnverksamheter, det som stockholmarna generellt tycker att det är allra viktigast att det finns resurser till. Eftersom staden växer så kraftigt så ökar förstås kostnaden för förskolor och skolor – men det betyder inte att man automatiskt kan tala om satsningar; det blir ju också fler barn.

Det är också en budget som istället för att värna valfrihet och utveckling, som Stockholm behöver och stockholmarna vill ha, slösar man bort mångmiljonbelopp på byråkrater.  Istället för att satsa på kommunala kärnverksamheter som förskola, skola och äldreomsorg anser de rödgrönrosa till exempel att kommunstyrelsen bör tillföras ytterligare 30 miljoner kronor. Dessa medel skvätts ut på råd, utskott och kanslier. När småsak görs till huvudsak leder det obönhörligen till att fokus förskjuts i nämnder och styrelser. Istället för att leverera välfärdstjänster, infrastrukturprojekt och bättre framtidschanser för stockholmarna blir resultatet en övertung byråkrati med en spretig flora uppdrag.

Stockholms stad står inför stora utmaningar. Staden växer kraftigt och måste rekrytera välutbildad personal till många av våra verksamheter. Det gäller bland annat förskollärare och lärare, men också socialsekreterare, bibliotekarier och sjuksköterskor. Om vi ska klara detta krävs konkurrenskraftiga löner. Därför har Folkpartiet under senare år varit en garant för högre lärarlöner. För 2014 höjdes lönerna med i snitt 5,8 procent, en historiskt stark satsning. Denna satsning motsatte sig inget oppositionsparti, allra minst Socialdemokraterna som lovade att lönesatsningar skulle fortsätta. Så blev det nu inte. För andra året i rad ekar budgeten helt tom på lönesatsningar för lärare, trots att snart sagt alla auktoriteter inom skolutveckling inklusive OECD pekar på att det är avgörande att man fortsätter att satsa på lönerna.

När de rödgrönrosa nu föreslår att gymnasieskolan ska få ett schablontillskott på 1,6 procent jämfört med föregående år kan var och en räkna ut att det inte räcker särskilt långt. Inte heller förskolan, som faktiskt får mer än grundskola och gymnasieskola, får täckning för lönekostnaderna. Vi har redan sett nedskärningar. I Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd till exempel föreslås nu underskott inom förskolan betalas genom äldreomsorgens budget.

Så här ser tillskotten till förskola och skola ut, 2014, 2015 och 2016:

IMG_6370

 

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s