Det rödgrönrosa styret i Stockholm föreslår nu ytterligare skattehöjningar i Stockholm. Förra året höjdes skatten med 35 öre, inför nästa år med ytterligare 22 öre. Som skäl anförs att välfärden, inte minst skolan, har stora behov av ekonomiska tillskott.

Att höja skatten är den lätta vägen ut när man vill genomföra reformer. I en majoritet finns det alltid skilda uppfattningar om hur pengarna bäst används. I det rödgrönrosa styret är sannolikt åsiktsskillnaderna dessutom större än inom Alliansen. Istället för att förhandla sig fram till vad som faktiskt är stadens viktigaste uppgifter så höjer man skatten, ökar intäkterna och slipper därmed ifrån att göra prioriteringar.

Problemet med det arbetssättet, förutom att stockholmarna tvingas betala allt högre skatt, är att det skickar signaler till både politiker och tjänstemän att det finns outsinliga resurser att ta av. Att går med underskott i en nämnd blir därmed inte något problem. Det är bara att begära mer pengar inför nästa år. Att använda varje skattekrona på ett effektivt sätt blir inte längre det enda rimliga förhållningssättet.

Stockholms stad har en i grunden stark ekonomi. Men just nu lånar det rödgrönrosa styret en miljard kronor i månaden och höjer skatten varje år. Samtidigt faller bostadsbyggandet, stadsdelsnämnderna går med underskott och den viktigaste investeringen är den på byråkratin. Samtidigt är ledarskapet oerhört svagt och allt, och inget, prioriteras. En ytterliga skattehöjning kommer inte att avhjälpa de problemen utan riskerar enbart att förvärra problemen nästa år och året därpå.

Socialdemokraterna sa redan förra året att skattehöjningen skulle användas till skolan. Så blev inte fallet. Satsningarna på att höja lärarlönerna stoppades och den totala satsningen motsvarade ungefär hälften av Alliansens satsning året innan. Socialdemokraternas vallöfte om att hela skattehöjningen skulle gå till skolan smulades raskt sönder.

Det enda vallöfte som nu uppfylls är Vänsterpartiets om att höja skatten med 60 öre. Tre öre återstår för att löftet ska vara uppfyllt. Det är solklart vilket parti som håller i taktpinnen i Stockholm…

 

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s