Efter besöket på Rinkebyskolan fortsatte utbildningsnämnden till Kista grundskola.

På Kista grundskola berättade rektor Per Wadman om skolans arbete med att digitalisera sin pedagogik. Skolan har länge jobbat med ipads som en integrerad del i undervisningen och har utvecklat sina egna arbetssätt för detta. Med it som integrerad del i skolans pedagogiska idé kan man jobba t ex med flippade klassrum där eleverna kan ta del av lektionen före eller efter. Lärarna kan också ge muntlig feedback på elevens prestation i form av videokommentarer. Här kan du läsa mer om Kista grundskolas arbete med it i undervisningen. Skolans arbete med IT följs också av forskning. Om detta har jag tidigare skrivit här.

Kista grundskola ligger i ett mycket kunskapsintensivt branschcentrum och har upparbetade nätverk både med SSIS, den gymnasieskola som Stockholms stad driver i samverkan med akademin och företag i it-branschen, samt direkt med företag som IBM, Knightec, spelutvecklaren King m fl där eleverna bland annat deltar i mentorskapsprogram och i att konkret få se och känna på hur det är att jobba på företagen. Samverkan mellan skolan och IT-klustret Kista är viktigt; stadsdelen är segregerad och att främja kontakter mellan de olika världarna är nödvändigt.

Också Kista grundskola har satsat mycket på att rekrytera förstelärare. När Folkpartiet tog initiativ till denna reform finns den mycket kritik, framförallt från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Nu har reformen satt sig och de flesta skolor använder sig av förstelärare som ett sätt att stärka undervisningen, men också som ett sätt att höja lönen för de allra skickligaste lärarna. Om Stockholms stad ska kunna rekrytera tillräckligt många lärare framöver krävs fortsatta löneökningar. Med de rödgrönrosa vid makten i Stadshuset har detta arbete nu tyvärr helt avstannat.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s