Den rödgrönrosa majoriteten går nu vidare i sina ambitioner att försämra valfriheten och krångla till livet för föräldrar i Stockholm. För en tid sedan kom beslutet att försämra syskonförturen i Stockholm. Beslutet fattades utan att det fanns en tillstymmelse till konsekvensanalys.

Nu är det dags igen. Under täckmanteln att förbättra möjligheten till barnomsorg på obekväm arbetstid vill socialisterna som styr vår stad ta bort möjligheten att få barnomsorg i hemmet. Alla barn som har fått barnomsorg på obekväm arbetstid beviljad ska i framtiden vara på ”nattis”, d v s på en förskola.

Barnomsorg på obekväm arbetstid berör inte så väldigt många familjer i Stockholm, ca 150-200 barn per år. För dessa familjer, främst ensamstående, är det dock oerhört viktigt att möjligheten finns och att den fungerar. Det stora flertalet av dessa väljer barnomsorg i hemmet. Enligt de nya riktlinjerna ska denna möjlighet bara finnas vid ”särskilda skäl”. Vad detta är definieras inte och den politiskt ansvarige, skolborgarrådet Olle Burell (S) har heller inte någon uppfattning om detta.

Att fler förskolor har något längre öppettider för barn i behov av det är bra, men några ytterligare pengar för detta ändamål tillskjuts inte. Redan idag måste ett antal stadsdelar göra besparingar inom förskolan och att ytterligare öka ambitionerna utan att tillföra mer pengar är direkt ansvarslöst. Risken är påtaglig för att socialdemokraterna utmålar detta som en stor reform, men att resultatet blir en försämring för de föräldrar som har det allra största behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s