När Stefan Löfven (S) på måndag presenterar höstbudgeten kommer han säkerligen att prata sig varm om olika satsningar som regeringen vill genomföra. Desto tystare kommer han antagligen att vara kring de försämringar för de äldre som regeringen nu inför.

Inte nog med att det ska bli dyrare för företagen att anställa äldre. Avgiften för pensionärer som behöver mycket hemtjänst höjs i och med höstbudgeten också kraftigt.

Maxtaxan i äldreomsorgen bestämmer den maxavgift som kommunen får ta ut av pensionären för hemtjänsten. Den rödgröna regeringen höjer nu taket med 211 kr till 1 991 kr i månaden från första juli 2016. Om året innebär det en höjning med 2 532 kr för den som betalar den högsta avgiften.

Regeringen kan visserligen inte tvinga kommunerna att höja sina avgifter så att hemtjänsten blir dyrare. Men eftersom att man samtidigt minskar statsbidragen, med exakt samma summa som avgiftshöjningarna ger i ökade inkomster, har många kommuner inget val. När förslaget gick ut på remiss i våras beskrevs detta på regeringens nyspråk som ett sätt att öka det kommunala självstyret. Kommunerna får ju nu välja om de vill höja avgiften eller inte! Att den kommun som inte höjer taxan måste kompensera bortfallet med egna medel ansågs tydligen inte vara något problem.

En dyrare hemtjänst riskerar att slå hårt mot de som behöver allra mest hjälp, de allra äldsta, och de som har lägst inkomster. Att regeringen ger sig på de allra äldsta och sjukaste, som behöver mest hemtjänst, är faktiskt inget annat än skamligt.

Den rödgröna regeringen försöker i alla lägen att framstå som de som satsar på allt och alla. Men när det väl kommer till kritan så försämrar de villkoren för dem som har det allra svårast. Det är inte att ta ansvar för Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s