Ibland går det snabbt i politiken. När dåvarande utbildningsministern Jan Björklund gav Skolverket i uppdrag att särredovisa nyanländas betyg i betygsstatistiken så var det många rödgröna politiker som rynkande pannan och mumlade något om att ”fiska i grumliga vatten”. Nuvarande utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) menade bl a sjunkande skolresultat inte berodde på att många ungdomar har haft en väldigt kort tid i svensk skola när de lämnar årskurs 9. Även Aftonbladets Karin Pettersson kritiserade beslutet.

Nu när Socialdemokraterna ansvarar för skolpolitiken här i Stockholm är det annat ljud i skällan. Trots att det redan förra året, efter Jan Björklunds uppdrag till Skolverket, blev möjligt att ta bort de nyanländas betyg ur statistiken har Socialdemokraterna i Stockholm inte agerat och ställt detta krav på utbildningsförvaltningen. Inte förrän skolor med många nyanlända påpekar orättvisan i statistiken agerar skolborgarrådet Olle Burell.

Självfallet ska barn med invandrarbakgrund generellt inte särredovisas i betygsresultaten. Om man har gått omkring fem år i svensk skola när man lämnar högstadiet så slår ungefär samma faktorer igenom som för alla barn, t ex att flickor lyckas bättre än pojkar och att föräldrars utbildningsbakgrund är av avgörande betydelse. Bra skolor lyckas bättre än lågpresterande skolor.

Att däremot räkna in nyanlända elevers betyg i statistiken är djupt orättvist. Det är mycket få elever som endast gått något eller ett par år i svensk skola som lyckas uppnå gymnasiebehörighet. Man gör både den enskilda eleven och skolan en otjänst om man inte ser och förstår detta.

Att man inte räknar in dessa elevers resultat i en enskild skolas betygsstatistik får dock aldrig innebära att skolan inte har järnkoll på resultaten. Det finns ingen som helst anledning att tro att nyanlända inte kan uppnå lika goda resultat som alla andra elever. I allmänhet behöver de dock lite mer tid. Därför är det viktigt att kunna förlänga skolplikten om det behövs. Men det var vänstern visst också emot…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s