Folkpartiet avslöjade idag en lista på de organisationer som har bjudits in att nominera sakkunniga till Rådet för mänskliga rättigheter i Stockholm.

Många organisationer på listan är seriösa och respekterade människorättsorganisationer, till exempel Rädda Barnen och Röda Korset. Men det finns också på listan organisationer som Muslimska mänskliga rättighetskommittén och Antirasistiska akademin (ARA), vars företrädare har gjort oacceptabla uttalanden när det gäller exempelvis hedersvåld och antirasism.

När Folkpartiet föreslog att skollagen skulle ändras för att säkra varje barns rätt till undervisning och slopa religiöst betingade undantag från vissa former av undervisning kallades detta för ”svensk raspolitik i sin fascistiska form” av Adrián Groglopo, som idag är ordförande i ARA. Edda Manga, styrelseledamot i ARA, har uttalat att ”hedersvåld som politiskt begrepp gör mer skada än nytta”.

Samtidigt saknas organisationer som arbetar mot hedersvåld, till exempel Glöm Aldrig Pela och Fadime. Detta trots att hedersrelaterat våld och förtryck utgör en av de största kränkningarna av mänskliga rättigheter i Stockholm idag.

Värderingarna lyser igenom mellan raderna även på andra sätt. Man har bjudit in PRO men inte SPF. Södertörns högskola men inte Handelshögskolan. Andra organisationer, exempelvis Interfem och Centrum mot rasism, har medlemmar och kandidater från de styrande partierna på centrala positioner. Listan utgör helt enkelt ett uttryck för vänstermajoritetens politiska världsbild. Den avslöjar vilka organisationer och vilka värderingar man förknippar med begreppet mänskliga rättigheter.

För att sätta in den här listan i sitt rätta sammanhang behövs lite bakgrund. I mars kom det fram ett förslag till instruktion för rådet. De sakkunniga ledamöterna skulle vara i majoritet, och nomineras av en beredningsgrupp där majoriteten hade två representanter och oppositionen en. I praktiken skulle Feministiskt initiativ kunna handplocka experterna efter eget gottfinnande.

Det ursprungliga förslaget till beslut innehöll också en lista på de kompetenser de sakkunniga skulle ha. De exempel som nämndes var: ”migration och flyktingmottagande, hbtq-politik (homo, – bi, – trans- och queer), våld i nära relationer, nationella minoriteter, funktionshindersfrågor, förortsorganisationer, diskriminering och rasism, konst- och kultursektorn, genus- och jämställdhetsarbete normkritik samt förändringsarbete i offentlig verksamhet”. Ingenting om hedersvåld. Ingenting om antisemitism.

Folkpartiet protesterade kraftfullt och någon i majoriteten måste ha fått kalla fötter. För bara minuter innan förslaget skulle klubbas i borgarrådsberedningen drogs det tillbaka. Ett omarbetat förslag, där majoriteten och oppositionen hade lika många ledamöter i beredningsgruppen, och där organisationer skulle bjudas in att nominera, antogs i juni. Uppräkningen av kompetenser slopades. Men det vi får konstatera är att den lever kvar ändå, i urvalet av organisationer.

Rätt använt utgör Rådet för mänskliga rättigheter en viktig resurs som kan ge ökad kunskap om hur vi tacklar de många begränsningar av mänskliga rättigheter som finns i Stockholm. Det finns oerhört många eldsjälar och experter som sitter på enorm kunskap och engagemang kring hur vi verka för en stad där alla människor har rätt att själva välja hur de vill leva. Det är därför det känns så frustrerande att majoriteten mest verkar vara intresserad av att skapa ett råd som bedriver vänsterpropaganda under sken av sakkunskap. Folkpartiet kommer att använda alla verktyg som står i vår makt för att förhindra att MR-rådet kidnappas av företrädare för organisationer som relativiserar hedersvåld och rasism.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s