Stefan Löfven (S) presenterade igår regeringens så kallade jobbpaket, som enligt statsministern på två år ska skapa 150 000 nya jobb. Satsningarna på ökat bostadsbyggande och fler utbildningsplatser är inte fel i sig, även om bostadsmarknaden snarare behöver reformer än subventioner till byggherrarna.

Det stora problemet med regeringens politik är dock att den, med någon sorts bakvänd logik, finansierar hela sin näringspolitik genom att just beskatta näringslivet. Jobben ska bli fler genom att höja skatterna på företagande. Fler unga ska få sitt första jobb och fler äldre ska bli anställda genom att man gör det dyrare att anställa dem. Med ett sådant jobbpaket förstår jag att regeringen inte nämner hur de har tänkt sig att detta ska leda till att Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet.

Men det tar inte stopp här. RUT och ROT har blivit så populära att de måste begränsas. Det ska bli dyrare att spara och köra bil. Och människor får för mycket pengar kvar av sin lön, så jobbskatteavdraget måste trappas av. Listan kan göras lång. Faktum är att regeringen, enligt DI, de närmsta fyra åren kommer att höja skatterna med omkring 60 miljarder kronor.

Jag har ett tips till Stefan Löfven (S). Regeringen borde satsa på att göra det enklare och billigare för företagen att anställa, inte tvärtom. Att höja skatten på jobb och företagande kommer inte att skapa ett enda nytt jobb. Det enda regeringens jobbpaket lyckas med är att ersätta riktiga arbetstillfällen med åtgärder och tillfälliga lösningar. Det duger inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s