I torsdags 20/8 togs ett beslut i utbildningsnämnden i Stockholm som kommer att få stora konsekvenser för barn och föräldrar som ska välja skola. Syskonförturen har hastigt inskränkts och gäller från och med nästa år upp till att det äldre syskonet går i årskurs 3, jämfört med som tidigare årskurs 5. SVT Nyheter rapporterar här.

Syskonförturen är viktig.  Den innebär en större trygghet för barn att få gå på samma skola som sina äldre syskon, samtidigt som det underlättar för familjen att slippa skjutsa och hämta barnen vid flera olika skolor. Att de rödgrönrosa nu försämrar möjligheten till syskonförtur är därför mycket beklagligt. Och det kan komma att slå riktigt hårt mot föräldrar som idag har äldre barn på populära skolor i områden med högt söktryck, som Sturebyskolan i Söderort.

Förändringar av hur skolvalet fungerar berör väldigt många stockholmare. Det är därför anmärkningsvärt att de rödgrönrosa inte gett sig tid att invänta faktaunderlag från förvaltningen innan beslutet klubbades. I en kommentar till DN har skolborgarrådet Burell (S) sagt att detta kan komma att bli extra tydligt på populära skolor som t.ex. Sturebyskolan och Enskede skola. Men siffrorna på hur det påverkar håller fortfarande på att tas fram. Ändå har han valt att driva igenom förändringen.

Sannolikt är majoriteten beredd att gå ännu längre för att gå tillbaka till en starkare närhetsprincip. Den skola du bor närmast är också den skola som är eller ska vara bäst för dig, är resonemanget. Stockholm är en boendesegregerad stad – med en renodlad närhetsprincip slår klyftorna igenom ännu hårdare. Sanningen är att möjligheten att välja en annan skola än den som ligger närmast har gjort det möjligt för elever att bryta boendesegregationen och välja en skola man tycker är bättre. Jag tror att vi har anledning att vänta oss fler steg tillbaka mot skolpaternalism i Stockholm.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s