Fortsätt skolreformerna och fortsätt renodla och stärk lärarutbildningarna. Idag skriver Jan Björklund och Christer Nylander tillsammans med Lärarnas riksförbunds ordförande Bo Jansson på Expressens debattsida.

Söktrycket till lärarutbildningarna har ökat sedan 2008 vilket är glädjande och mycket välbehövligt. Alliansregeringens satsningar på högre lärarlöner, förstelärareformen och höjd lärarkompetens verkar ha börjat ge effekter. Men fortfarande väljer alldeles för få att söka till ämneslärarutbildningarna. Häromdagen rapporterade SVT Nyheter Stockholm att uppemot 19 000 lärare behöver rekryteras bara i Stockholms län fram till 2019 vilket jag kommenterar här.

Jag har tidigare mycket skarpt kritiserat Socialdemokraterna i Stockholm för att ha avbrutit den satsning på att långsiktigt höja lärarnas löner i Stockholm som jag initierade som skolborgarråd. Staden behöver anstränga sig för att vara den bästa arbetsgivaren för lärare och kan genom att höja lärarlönerna och satsa på yrket medverka till att lönerna drivs upp också i andra kommuner. Att istället luta sig tillbaka är fel väg.

Att karriärvägarna för lärarna varit för svaga har för många varit avskräckande. Därför bör ämneslärarutbildningen göras om så att den leder fram till en masterexamen för att underlätta för den som vill fortsätta att forska i yrket. Ämneslärarutbildningen bör också fokuseras till färre studieorter. Med tydligare koppling till de starkaste ämnesinstitutionerna kan utbildningarna få högre kvalitet och effektivitet och ge fler valmöjligheter för studenterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s