Nu rapporterar Svenska Dagbladet om att allt färre vill starta friskola i Sverige. Intresset att starta eller utvidga friskola inte har varit lika lågt på tio år som det är nu. Även i Stockholm har antalet ansökningar till Skolinspektionen minskat med omkring 20 procent inför 2015/2016 jämfört med föregående år, enligt myndighetens siffror.

Bakom det minskande intresset finns flera orsaker. I en del kommuner – dock inte i storstadsregionerna – finns inte tillräckligt många tillkommande elever för att starta en ny skola, men i andra är ökningen av antalet elever dramatisk. Många fristående utbildningsanordnare vittnar om hur den rödgröna regeringens valfrihetsmotstånd gör kalkylen osäker om det ska gå att driva verksamheten vidare.

S/MP-regeringen har bland annat enats om att kommuner ska ges rätt att sätta stopp för etableringen av nya vinstdrivande friskolor, något som skulle leda till större skillnader beroende på var eleven ifråga bor. Enligt en sammanställning av kommunernas remissvar till Skolinspektionen som Friskolornas riksförbund gjorde i våras, skulle 80 % av ansökningarna i socialdemokratiskt styrda kommuner leda till ett nej om vetomöjligheten fanns år 2014. Regeringen utreder just nu hur man ska kunna favorisera idéburna verksamheter framför de som drivs i enlighet med sedvanliga företagsprinciper.

Det är en mycket tråkig och allvarlig utveckling som går igen också i Stockholm. Stadens nya linje verkar vara att motsätta sig nya friskoleetableringar som sker i områden där de kommunala skolorna idag har lokalkapacitet. Oroande är det också att staden så kraftigt motsätter sig de fristående resursskolor som erbjuder skolgång för barn med mycket stora särskilda behov. En välkomnande attityd har förbytts i en kännbar skepsis mot fristående alternativ. Inte undra på att förutsättningarna för många, kanske särskilt mindre skolhuvudmän, ser mörka ut.

Undersökning efter undersökning visar att stockholmarna värdesätter sin möjlighet till valfrihet vad gäller viktiga områden som barnomsorg, skola och vård. Möjligheten att välja mellan olika verksamhetsidéer, pedagogiker och skolor är högt uppskattad av storstadsborna. Därför innebär den rödgröna politiken tyvärr dåliga nyheter för de stockholmsföräldrar med barn som kommer upp i skolåldern. De riskerar att få betydligt färre alternativ att välja mellan när mångfalden minskar och trycket på varje plats blir större.

Redan till 2020 förväntas antalet 6-18-åringar att ha ökat med omkring 20 000 i Stockholm – en ökning som är nästan lika stor som det totala antalet elever i Malmös grundskolor idag. Både Stockholms stad och många av fristående anordnarna kommer att behöva bygga ut, för att kunna erbjuda föräldrar och barn goda möjligheter att få den skolplats man behöver och vill ha. När allt färre vågar ta klivet att starta friskola är det framförallt dessa elevers skolplatser och valmöjligheter som går upp i rök.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s