Idag rapporterar bland andra Dagens Nyheter och SVT om lärarbristen i Stockholms län och i riket. Lärarbristen är kännbar också i Stockholms stad. Enligt prognoser från Sweco och Utbildningsförvaltningen behöver Stockholms stad rekrytera uppemot 1000 lärare i grund- och gymnasieskolan per år framöver. Idag arbetar drygt 6000 lärare i Stockholms skolor. Det är mycket stora rekryteringsbehov som kommer att ställa mycket höga krav på skolorna och på staden.

Lärarbristen i Stockholm riskerar att slå hårt mot eleverna både nu och framöver. Staden har inte råd att abdikera här. Istället för att ta problemet på allvar har Socialdemokraterna dock hittills valt att abdikera från sitt ansvar. De har rentav avbrutit den nödvändiga lönesatsning för lärare som initierades av oss i Folkpartiet och av Alliansen i Stockholm.

Folkpartiet vill att staden lokalt fortsätter satsningen på fler förstelärartjänster fullt ut – och vi vill också se karriärtjänster för förskollärarna. I vårt budgetförslag har vi vidare tagit höjd för en extra löneökning för lärarna utöver märket – en satsning som alltså nu inte blir av. Istället har de rödgrönrosa valt att sjösätta en låglönesatsning. Säkert uppskattat och behövligt för många, men knappast det som löser skolans problem för framtiden.

Socialdemokraterna kan välja att prioritera läraryrket och skolan, men har hittills ställt sig kallsinniga till detta. Vad väntar de på?

Läs också mitt pressmeddelande här.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s