De första preliminära betygsresultaten för eleverna i Stockholms kommunala skolors årskurs 9 för år 2014/2015 är nu klara. Andelen elever som får godkänt betyg i samtliga ämnen har förbättrats enligt de första resultaten liksom genomsnittsbetygen, medan andelen som blir gymnasiebehöriga ligger kvar på samma nivå som 2013/2014 enligt de preliminära siffrorna.

Andelen elever som blev behöriga till gymnasieskolans yrkesprogram var i år 85,7 procent, vilket innebär att den är oförändrad jämfört med år 2013/2014. Andelen som nått godkända betyg i samtliga ämnen var 78,3 procent, en ökning från 77,0 procent år 2013/2014. Meritvärdet, räknat på elevernas 16 bästa betyg, var 230,7 poäng, jämfört med 225,2 poäng år 2013/2014. Både positiva tendenser liksom oförändrade mått alltså. Även om det är roligt framförallt att alltfler blir godkända i samtliga ämnen, en trend som håller i sig sedan tidigare år, är det bekymmersamt att andelen som blir behöriga till gymnasiet inte tycks öka. Utan fullgångna gymnasiestudier blir det för de flesta mycket svårt på arbetsmarknaden och i livet.

Grunden för goda skolresultat läggs genom att satsa på skolan, på lärarna och på trygghet och studiero för alla elever och i alla skolor. Tyvärr har Socialdemokraterna under sin första tid vid rodret i Stockholms stadshus inte ”bara”, mycket uppseendeväckande, avbrutit satsningen på högre löner för lärare. Utbildningsförvaltningen har larmat att det kan bli svårt ekonomiskt även inom skolan kommande år och i flera stadsdelar har förskolorna redan tvingats skära ned och/eller ta in fler barn i varje grupp.

Stockholm och Sverige har fortfarande stora utmaningar när det gäller skolan. Här måste Socialdemokraterna ta sitt ansvar. De satsningar på kunskap som Folkpartiet har genomfört ger resultat långsiktigt, men man måste ha modet att prioritera skolan också när det gäller. Utan kloka politiska beslut får inte skolor och lärare de förutsättningar som behövs för att kunna göra skillnad för eleverna. Socialdemokraternas ointresse för skolan oroar mig

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s