Stora besparingar hotar nu inom förskolan i Stockholm. Den rödgrönrosa majoriteten har avsatt för lite pengar i budgeten för 2015.

Framförallt inom stadsdelen Hägersten-Liljeholmen börjar konsekvenserna synas. Alla verksamheter i stadsdelen har fått ett sparbeting på två procent, så också förskolan. Om detta har jag skrivit här. Besparingarna inom förskolan är helt oacceptabla och strider dessutom mot de löften som bl a miljöpartiet utgav i valrörelsen. Det är nog väldigt få föräldrar i Hägersten-Liljeholmen som uppfattade att en röst på de rödgrönrosa partierna skulle innebära besparingar inom just förskolan.

I kölvattnet av diskussionen har också uppstått en debatt kring de ”demokratipengar” som de rödgröna partierna avsatt i budgeten för stadsdelarna, 45 miljoner kronor. Denna satsning omfattar väldigt mycket, bl a stadsodling.

En del av satsningar, som Hägersten-Liljeholmen vill göra, har en prislapp, t ex demokratisamordnare (950 000 kr) medan annat förväntas vara ”gratis”. Jag har angripits för att jag i debatten kring besparingar inom förskolan ställt förskolan mot just stadsodlingar. Detta eftersom projektet stadsodling inte har en prislapp i beslutet kring demokratipengar. Detta bygger dock på missuppfattningen att politiska prioriteringar alltid och enbart handlar om ekonomiska satsningar. Pengar är naturligtvis viktigt, men vad politiker säger är minst lika viktigt. Stadens opolitiska tjänstemän läser de dokument som de rödgrönrosa tagit fram och försöker skapa förslag till beslut utifrån detta. Förskolan är inte särskilt högt prioriterad, varken i text eller budget, medan ”demokratisatsningen” är den rödgrönrosa majoritetens stora politiska nummer.

Med den politiska prioriteringen är det inte konstigt att stora besparingar sker inom just förskolan. Demokratipengarna är inte öronmärkta och skulle kunna användas till förskolan (en satsning på förskolan är  f ö sannolikt en viktigare demokratisatsning än både stadsodling och demokratisamordnare). Pengarna till förskolan är däremot öronmärkta. Det struntar dock den rödgrönrosa majoriteten helt i. Tydligare än så kan inte en politisk prioritering se ut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s