I veckan har jag konstaterat att först Sturegallerian och sedan Gallerian nu vill bygga på sina fastigheter rejält.

Att fastighetsägare vill utveckla sina fastigheter är helt nödvändigt för Stockholms utveckling, och lika nödvändigt är det att vi som politiker tar det ansvar som ligger på oss att planera staden.

Om vi inte tänker efter innan vi bygger finns risken att vi upprepar 1960-talets misstag och bygger sönder det som gör Stockholm vackert och istället skapar nya otrygga miljöer. Därför krävs en tydlig tanke och vilja från Stockholms stad om vad man vill med City och Stockholms gestaltning. Det saknas idag.

I stället presenteras projekt efter projekt, många långt svårare att bedöma än förslaget för delar av Gallerian, som kommer bli dubbel så högt som huset mitt emot om det går igenom. Skönhetsrådet tar till kraftord och kallar det Monsterhuset. Jag är böjd att hålla med.

En varsam upprustning och utveckling av City kan läka en del av de sår som rivningen av Klarakvarteren gav upphov till. Detta kan i vissa fall innebära högre bebyggelse och en förändrad stadsbild om det är uppenbart att fördelarna överväger nackdelarna för stockholmarna och Citys utveckling. Viktigast av allt, och vårt politiska ansvar, är att vi har en genomdiskuterad, sammanhållen utvecklingsstrategi för City som helhet. Ett mer levande City kräver dessutom fler bostäder, inte ännu fler kontor.

Därför har vi lagt en Motion om en samlad utvecklingsstrategi för City i kommunfullmäktige om att en konkret strategi nu ovillkorligen måste fram. Stockholmarna och politikerna måste ha ett bra material att kunna diskutera hur vi vill att City ska utvecklas. Förslagsvis ett konkret ”byggnadslandskap” att förhålla oss till där höjder och volymer är tydligt beskrivna.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s