Under de två gångna mandatperioderna har förskolan varit en av stadens allra mest uppskattade verksamheter, med några av landets minsta barngrupper, präglad av hög kvalitet och en stor mångfald av pedagogiska inriktningar. Att så har varit fallet är inte någon slump.  Sedan Folkpartiet tog över ansvaret för förskolan 2006 har staden konsekvent satsat stora resurser på att stärka kvaliteten och minska barngruppernas storlek. Stockholm tillhör tack vare detta nu den tiondel av Sveriges kommuner som har de allra minsta barngrupperna.

Tyvärr styrs dock Stockholm nu av en rödgrönrosa majoritet som väljer att inte satsa på förskolan. Den nya majoritetens budget, som innebär ytterst magra påslag till förskolorna, leder nu på flera ställen till nedskärningar och större barngrupper.

I Hägersten-Liljeholmen har det gått så långt att stadsdelen nu måste göra stora nedskärningarförskoleverksamheten. Men trots det framhärdar den rödgrönrosa majoriteten att genomföra en miljonsatsning på ett ”demokratiprojekt”, innehållandes förslag på stadsodling och en undersökning kring vilka fritidsaktiviteter som unga efterfrågar. Till det finns det tydligen pengar. Det är, rent ut sagt, en helt galen och felaktig prioritering.

Vi i Folkpartiet prioriterar istället att ge barnen i Hägersten-Liljeholmen möjlighet till lek och lärande i små barngrupper på förskolan, för att ge dem en bra start i livet och öka deras chanser att växa upp till medborgare som kan och vill delta i samhällslivet. En bra förskola är för oss en minst lika stor demokratisatsning som de förslag majoriteten driver igenom på förskolornas bekostnad. Folkpartiet kräver därför att de 2,6 miljoner som avsatts för att genomföra ”demokratiprojektet” ska omfördelas till förskolans verksamhet, så att planerna på nedskärningar kan stoppas. Tyvärr verkar inte majoriteten dela vår uppfattning.

Även på andra ställen i staden har förskolorna drabbats av majoritetens nedmonteringspolitik. Exempelvis har ett antal förskolor i Skarpnäck, i brev till vårdnadshavarna, varnat för betydligt sämre ekonomiska förutsättningar. Förskolorna konstaterar att de på grund av detta kommer att behöva öka barngruppernas storlek med ungefär ett barn per grupp och/eller minska personalstyrkan.

Kungsholmen tvingas stadsdelsförvaltningen till att helt frångå kommunfullmäktiges sedan länge beslutade tak för barngruppernas storlek. I småbarnsgrupperna tänker stadsdelen nu ta in 15 barn, ett barn mer per grupp än riktlinjerna medger (14 barn). Och i barngrupperna för de äldre barnen sätts nu taket vid 21 barn, det är hela 3 barn mer än riktlinjerna säger (18 barn).

I Skärholmen har stadsdelsförvaltningen tvingats sänka ambitionerna, och planerar nu för ökade barngrupper och en sänkt personaltäthet.

Socialdemokraterna gick till val på att hela deras då föreslagna skattehöjning på 15 öre skulle gå till förskolan och skolan. Sedan kom de till makten. Skattehöjningen blev större och satsningarna mindre. Trots allt tal om satsningar på förskolan och skolan så tog det bara ett par månader av vänsterstyre innan vi fick se besparingar på barnen.

Annonser

6 Comments »

 1. Kära Lotta Edholm!
  Folkpartiet är – och har länge varit det mest medvetslösa av alla svenska politiska partier! Att kalla sig liberal och samtidigt göra allt för att föra bort barnen från föräldrarna och från hemmet är grymmare än Ni fattar!
  Barnets hjärna behöver utvecklas de tre första åren utanför moderlivet i hemmets miljö – med mödrar, som fattar vad det innebär att vara mor!
  Ge alla föräldrar möjlighet att vara hemma med sina barn så länge som möjligt!
  Varma hälsningar
  Eva Sternberg
  gift med samme man sedan sextio år och med tre barn och sex barnbarn
  Hjärnforskare och familjerådgivare
  eva.sternberg@telia.com

 2. Bra, Eva!

  Jag håller med, trots att jag är man!

  Det enda jag är tveksam inför, i din kommentar, är din antydan om att fadern har gjort sitt i samma stund som han befruktat sin kvinna, att omhändertagandet av barnet, därefter enbart, skulle vara en uppgift för morsan.

  Jag kan förstå varför du, som kvinna, tänker så men vill ändå milt protestera.

  Visserligen släpar vi farsor efter våra kärestor i medvetenhet om att ett nytt liv är på gng & visst saknar vi amningsförmåga, men de flesta av oss farsor växer ändå upp under den resans gng, så till den milda grad att vi, efter amningsperiodens slut är – nästan – lika bra på att ta hand om små barn som morsorna är!

  Men vi är helt överens i vår kritik av Folkpartiet som påstådd företrädare för liberalismen! Det partiet ger ju bara liberalismen ett oförtjänt dåligt rykte!

 3. Lotta, det var exakt det dokumentet jag refererade till när jag anklagade dig för att köra en ful taktik. Det står noll kronor där. Man kommer inte lösa förskolans problem genom att omprioritera dessa noll kronor från stadsodling till förskolan.

  Om du vet vad stadsodling är så vet du att principen handlar om att tillåta privatpersoner/föreningar odla mat på platser som inte används till något annat. Om man nu tänker sig att det kommer innebära kostnader som inte står i underlaget så är det kostnader i form av brukaravtal. Det är regelrätta skitsummor som inte kommer i närheten av att täcka upp för något alls av förskolans sparbeting. Men allt det lär du redan veta väldigt väl.

  Och det finns en stark anledning till att du och Abit Dundar fokuserar på just den nollbudgeterade stadsodlingen. Det ser ju inte riktigt lika bra ut när man säger att det du vill är att ta bort pengarna från att utforma kommunens fritidsverksamhet för ungdomar med funktionsnedsättningar så att den blir inkluderande för alla. Eller stoppa satsningen på att följa upp hur jämställt stadsdelens medel fördelas.

  Och oavsett, det fattas 21 miljoner. Demokratiprojekten är 2,6 miljoner. Även om vi nu tar pengarna från ungdomarna med funktionsnedsättningar och satsar på förskolan så saknas 19 miljoner. De rödgrönas misstag är väldigt stort och väldigt allvarligt. Och det är mycket större pengar än demokratiprojekten som behöver trollas fram för att lösa den här katastrofen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s