Så står det nu klart att lärarna i Stockholm inte kommer att få högre lönelyft än några andra yrkesgrupper i Stockholm. Snarare mindre, faktiskt. Jag är inte förvånad; socialdemokraterna har aldrig någonsin prioriterat högre lön för just lärare och detta är i själva verket den viktigaste orsaken till att löneutvecklingen varit så svag.

Måhända finns det dock lärare som blir mer förvånade än jag. Var det någon som hörde socialdemokraterna andas om detta i valrörelsen? Nej, de flesta hörde nog socialdemokraterna instämma i Folkpartiets tal om att lärarlönerna måste höjas under många år framöver. Sveket blir därmed dubbelt stort.

Läraryrkets status har sjunkit under många år och allt handlar naturligtvis inte om lön. Men även om sambanden är komplicerade så är faktiskt höjda löner det enklaste sättet att snabbt åtgärda detta. Bland mycket annat är lön ju ett kvitto på hur samhället värderar ens insatser.

Den rödgröna majoritetens ovilja att leva upp till sina vallöften riskerar också att leda till att Stockholms lärare inte får del av de extra lönepengar som regeringen utlovat. Det bygger nämligen på att kommunerna visar att de prioriterar lärarlönerna. Det kan man knappast längre säga att Stockholm gör. Det är skamligt.

Annonser

2 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s