En av kommunens kärnuppgifter är att se till att staden har en fungerande vatten- och avloppsförsörjning. För detta kan kommunen ta ut en avgift, VA-taxan, av fastighetsägaren till ett belopp som motsvarar självkostnaden. I dag ligger den på strax under 3000kr för ett genomsnittshus.

De rödgröna är dock väldigt förtjusta i att lägga på stadens vattenbolag vidlyftiga och olämpliga ägardirektiv som kraftigt ökar arbetsbelastningen utan att ha någon direkt bäring på stockholmarnas vatten- och avloppsfunktion.

Så gjorde de förra gången de styrde och så gör de nu. 32 stycken ägardirektiv fick bolaget i budgeten! Vilket är inte mindre än 20 stycken fler än i vår budget förra året. Ett smakprov ur den långa listan får ni nedan:

”Stockholm vatten AB ska arbeta för ökad informationsspridning genom förbättrade pedagogiska metoder syftande till att alla stockholmare ska förstå och vilja delta i stadens arbete för en bättre miljö inom vatten och avfall”

400 000 svenska kronor kostar detta käcka mål enbart för år 2015.

Trots att Stockholm står inför en stor och viktig infrastruktursatsning inom VA-området så passar den rödgrönrosa majoriteten alltså på att ge massvis med splittrande och onödiga uppdrag till Stockholm Vatten. Höjningarna de aviserar är 9% för resten av 2015 och sedan 5% om året till 2020. Det blir en ökning på nästan 40% över fem år.

Utöver de satsningar som verkligen behövs, vilka motsvarar en ökning på runt 25%, får en villaägare i Stockholm räkna med att lägga ut nästan 500kr extra om året på rent rödgrönrosa lull-lull om inte vårt förslag till återremiss av taxan går igenom. Det är mycket tveksamt om det ens är lagligt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s