Fritidshemmets uppdrag: Lärande och lek.
Fritidshemmets uppdrag: Lärande och lek.

Idag firas fritidshemmens dag – en dag att uppmärksamma fritidshemmets viktiga roll för elevernas lärande och utveckling. Fritidshemmet har på en och samma gång dels det viktiga uppdraget att stötta eleverna i deras lärande, och dels uppdraget att stärka dem i leken, i det sociala samspelet och utvecklingen tillsammans med andra.

Fritids är populärt i Stockholm. Faktum är att nio av tio barn mellan 6 och 9 år går på fritids och och att de allra flesta föräldrar med barn på fritidshemmet är nöjda med verksamheten. Men även i en bra och populär verksamhet finns det givetvis mycket som kan utvecklas. Det har på senare år blivit allt svårare att rekrytera högskoleutbildad personal till fritidshemmen och på många håll uttrycker man att grupperna blivit större. Det är inte unikt för Stockholm utan är en rikstrend. Men i ett Stockholm som växer behöver också fritidshemmet förutsättningar att stärkas och utvecklas.

Ett par punkter står överst på min agenda för att höja kvaliteten på fritids. En viktig punkt handlar om samverkan mellan skola och fritids, en annan om kompetensutveckling för personalen. Jag tror att det är rätt väg att gå för en ännu bättre verksamhet och menar att staden måste ligga på lärarutbildningsanordnarna i regionen, samt vara beredda att finansiera, fler platser i vidareutbildning för fritidshemspersonal som är anställda i staden. Jag tror också att det är dags att se över hur vi ska kunna hålla nere och minska gruppstorlekarna på fritidshemmet.

Under min tid som borgarråd fick jag vara med och starta upp ett stort nätverk i staden för fritidshemmets samtliga personal, där man gemensamt kan stötta och stärka varandra i arbetet för ett bättre fritids. Det arbetet måste fortsätta!

Tyvärr vill jag hävda att den S-ledda majoriteten i utbildningsnämnden hittills inte gjort särskilt mycket konkret för fritids. De ekonomiska påslagen 2015 blev för fritidshemmet precis som för resten av utbildningsverksamheterna magra.

Fritids är viktigt – idag och alla andra dagar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s