Mindre jämställt och fler svarta jobb – det är vad expertmyndigheterna Ekonomistyrningsverket och Ekobrottsmyndigheten säger om Löfvens förslag till sänkt RUT-avdrag och ROT-avdrag.

De rödgrönrosa vill halvera taket för RUT-avdraget av fördelningspolitiska skäl. De menar att det inte går till ”genomsnittliga” hushålls behov. Ekonomistyrningsverket synar detta påstående och konstaterar att det är barnfamiljer som kommer drabbas mest av sänkningen.

RUT-avdraget har skapat en ökad sysselsättning hos individer, främst kvinnor, med svag anknytning till arbetsmarknaden och redan i regeringens egna förslag konstaterar man att sänkningen förväntas ha en långsiktigt negativ sysselsättningseffekt för de längst bort från arbetsmarknaden.

Den stora minskningen ROT-avdraget från 50% till 30% kommer skapa obalanser i marknaden säger både ESV och Skatteverket. Svartjobben kommer dessutom att öka, spår både ESV och ekobrottsmyndigheten.

I Stadshuset ropar de rödgrönrosa efter ”vita jobb-modellen”, en modell skapad av facket för att få starkare inflytande. Här har ni en riktigt ”vita jobb-modell” som faktiskt skapar fler vita jobb och färre otrygga, oskattade jobb. Ta inte bort den.

Värst blir det som vanligt för kvinnorna längst bort från arbetsmarknaden. I fördelningspolitikens tecken ska strävsamma personer, med få andra möjligheter på arbetsmarknaden, tas ifrån sin försörjning. Egna pengar, intjänade genom lön för eget arbete, tycks vara något fult i socialdemokratins Sverige. Hellre bidrag än riktig lön…

Tydligare än så kan man inte visa hur skillnaden mellan ett rödgrönt och ett liberalt tänkande om ett jämställt och solidariskt samhälle ser ut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s