Vi har under helgen återigen fått höra att Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket hamnar i botten på svenskarnas förtroendelista. Det är ett verkligt bekymmer att de myndigheter som hanterar jobb och arbetstagare också är de som rankas lägst i medborgarnas ögon.

Stockholm behöver fungerande matchningsfunktioner på arbetsmarknaden. Rent konkret är det stockholmarna som får plocka upp notan när Arbetsförmedlingen inte fungerar. Både genom utebliven tillväxt och genom ersättningar till arbetslösa. Så länge det ser ut på det sättet har vi ett behov av att ha en kompletterande kommunal arbetsförmedling, Jobbtorgen.

I januari 2014 tillsatte alliansregeringen en särskild utredare, Agneta Dreber, för att göra en bred översyn av Arbetsförmedlingen. Dreber skulle bland annat utreda styrningen, inslaget av privata utförare av olika tjänster men också andra länders arbetsförmedlingar.

Tyvärr har den rödgröna regeringen entledigat den statliga utredaren och inga nya direktiv har presenterats för utredningen. Det är ganska obegripligt när Socialdemokraterna själva signalerar att verksamheten inte fungerar.  Är det rädslan för att upptäcka att medicinen kan vara alternativa aktörer?

I vilket fall behöver Sverige och Stockholm en Arbetsförmedling som möter dagens arbetsmarknad och dagens arbetssökande. Svaren på hur det systemet ska utformas på bästa sätt finns inte alltid hos politiker, därför krävs en omfattande genomlysning av experter.

Ett första steg är den rödgröna regeringen slutar stoppa huvudet i sanden och ser till att återuppta arbetet med att utreda arbetsförmedlingen.

Länk till den skrotade utredningens direktiv http://www.regeringen.se/sb/d/18370/a/233518

 

 

Annonser

1 kommentar »

  1. In the years I have lived in Sweden, arbetsförmedlingen has never functioned well at being a job agent. We can see a continued acceptance of failure to ‘förmedla’ jobs and then we also give a failing agency the task of fixing homes for immigrants, what a poor decision this was. Close Arbetsförmedingen down and leave job agency work to the private sector

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s