En intressant debatt om det ”finska exemplet” har nu blossat upp. Finland, menade forskaren Gabriel Heller Sahlgren på DN Debatt igår, är kanske inte det föredöme inom skolområdet som vi trott. Snarare handlar det om att Finland inte haft tillräckligt lång tid på sig att begå de misstag som Sverige gjort, med bl a 1968-politik. Både Sanna Rayman i SvD och Erik Helmerson i DN har idag kommenterat artikeln.

Finland började utveckla sitt system med allmän utbildning för alla ganska sent (skolplikt kom 1921). Kopplat till ambitionen att bygga upp landet fanns en stark tilltro till utbildning, till lärarens roll och till vikten av ansträngning i skolan. En sådan historia har också svenskt skolväsende under de decennier där grunden för välfärdssamhället las.

Därefter kom en period av ekonomisk utveckling och politisk reformlusta. Då sågs skolan som det främsta verktyget för att förverkliga det goda samhället, istället för att främst fokusera på att möjliggöra elevers klassresor med hjälp av kunskap. Därmed påbörjades svensk skolas nedgång, som vi nu försöker vända.

Är det ”postmodernismens” eller 1968-vänstervågens fel att svensk skola nedmonterats? Till viss del tror jag det. Bland de starkaste bevisen finns kanske detta: Lärarens auktoritet och status i samhället har undergrävts i samhället och i klassrummet. Ordning och studiero har satts på undantag och känslan har varit att läraren inte har rätt att leda, utan mer ska ”stötta”. ”Ledmotivet har varit att skolan helst inte ska bestämma över någon”, skriver Sanna Rayman i SvD.

Lärarens förlorade status har jag försökt råda bot på, inte minst genom att höja lönen för lärare och för att försöka ge skolor och lärare de verktyg de behöver för att stå upp för kunskap och studiero. Men Sverige har en lång väg kvar. Tyvärr tvivlar jag på att MP och S har tänkt gå åt rätt håll. De har redan nu visat att de vill avbryta karriärtjänstutbyggnaden, och inga fler löneökningar finns planerade här i Stockholm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s